Medijska udruženja traže hitnu istragu prijetnji uredniku Prometeja

Medijska udruženja traže hitnu istragu i sankcionisanje prijetnji uredniku portala Prometej

Medijska udruženja traže hitnu istragu prijetnji uredniku Prometeja

Udruženja naglašavaju i da jedan broj medija doprinosi širenju mržnje i netrpeljivosti prema Šarčeviću.

foto: X

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozivaju nadležne policijske i tužilačke institucije u Kantonu Sarajevo (KS) da hitno provedu istragu i poduzmu zakonom propisane mjere za sankcionisanje osoba koje stoje iza prijetnji Franji Šarčeviću, uredniku portala Prometej. 

Osude ozbiljnih prijetnji koje su upućene Šarčeviću uputila je i mreža nezavisnih istraživačkih medija Umbrella, takođe pozivajući policijske i pravosudne organe na hitnu reakciju, te zaštitu Šarčevića i sankcionisanje odgovornih.

Prijetnje Šarčeviću, uključujući i organizovanu hajku i huškanje putem društvenih mreža i kroz sadržaje jednog broja medija, kako su saopštili BH novinari, uslijedili su nakon što je Šarčević objavio autorski tekst pod nazivom Još jedan besmislen Dan nezavisnosti. Šarčević je u tekstu komentarisao izjave i ikonografiju svečanog obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine (BiH), a uputio je i kritike gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić, nakon što je objavila fotografiju sa dječakom u maskirnoj uniformi.

Upravni odbor BH novinara naglašava da najoštrije osuđuje prijeteće poruke i govor mržnje prema Šarčeviću, te očekuje efikasno reagovanje policijskih organa radi otklanjanja mogućih sigurnosnih rizika za Šarčevića i njegovu porodicu. To uključuje hitno privođenje u policiju i ispitivanje osoba koje stoje iza profila na društvenim mrežama sa kojih su upućene prijetnje, te najavljen “dolazak na fakultet” i “ uklanjanje” Šarčevića sa Prirodno – matematičkog fakulteta u Sarajevu na kojem radi kao profesor.

“Potreba hitnog postupanja policije i zaštita urednika Prometeja utemeljena je na činjenici da se on i ranije suočavao sa brutalnim prijetnjama nasiljem i to uglavnom kada je pisao i govorio suprotno stavovima političke većine u Sarajevu, Mostaru ili drugim dijelovima BiH”, piše u saopštenju BH novinara.

Za Upravni odbor BH novinara posebno je zabrinjavajuća činjenica da je jedan broj medija sa sjedištem u Sarajevu također doprinio širenju mržnje i netrpeljivosti prema Franji Šarčeviću, kršeći kodeks novinarske etike i dajući prednost, kako navode, “patriotskom novinarstvu” umjesto objektivnog i istinitog izvještavanja, uz razumno prihvatanje drugačijih stavova kao neotuđivog dijela slobode izražavanja i pluralizma mišjenja.

“Nijedan medij niti novinar ne bi smjeli širiti mržnju prema bilo kome, a posebno ne prema drugim novinarima, čak i onda kada se ne slažu sa njihovim mišljenjem ili imaju potpuno drugačija uvjerenja”, naglasili su BH novinari.

Umbrella u saopštenju navodi da prijetnje upućene Šarčeviću treba shvatiti ozbiljno.

“Poruke 'E što si bio profesor, bio si. Dolazim profesore', 'Dolazim da ga uklonim sa fakulteta. Ovakvi neće predavati našoj djeci' i 'Ovo je profesor na PMF. On predaje našoj djeci. Njemu smeta što svaki Bošnjak i Bošnjakinja moraju njegovati' ne mogu se i ne smiju tumačiti na drugačiji način i zahtijevaju hitnu reakciju”, saopštili su iz Umbrelle.

Prema mišljenju predstavnika Umbrelle, posebno zabrinjava to što je autor ovih komentara u kojima se poziva na mržnju, linč i protjerivanje sa posla, osoba koja obnaša političku funkciju u BiH, a radi se, kako piše Umbrella, o Admiru Mujanoviću, vijećniku Općinskog vijeća Općine Hadžići.

“Žalosno je što su se takvom narativu, organiziranoj hajki i huškanju priključili i pojedini mediji koji bi trebali braniti slobodu mišljenja i izražavanja umjesto što manipuliraju izrečenim stavovima”, istaknuto je iz Umbrelle.

Izvor: BH novinari, Umbrella

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.