Medijska ograničenja u Turskoj nakon zemljotresa

EFJ: Medijska ograničenja u Turskoj nakon zemljotresa

Medijska ograničenja u Turskoj nakon zemljotresa

Zabilježeno privođenje nekoliko novinara u Turskoj.
 
foto: Pixabay / Ilustracija
 
Nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku u ponedjeljak 6. februara, partneri iz organizacije za brzi odgovor na slobodu medija (Media Freedom Rapid Response - MFRR) primili su više izvještaja o kršenju slobode medija, uključujući pritvaranja novinara/ki i medijskih radnika/ca, istrage za podsticanje mržnje u društvu, ograničenja pristupa pogođenim područjima, kao i ograničenja u pristupu za platformu društvenih mreža Twitter, piše Evropska federacija novinara (EFJ).
 
Ova organizacija navodi da je Direkcija za komunikacije turske Vlade pokrenula 7. februara aplikaciju za iOS i android uređaje "Servis za prijavljivanje dezinformacija", čime su željeli ohrabriti građane da prijave naloge koji dijele manipulativne vijesti i objave na društvenim mrežama. Kasnije u toku dana, dok je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan proglasio vanredno stanje za tri mjeseca koje pokriva deset pogođenih provincija, dao je izjavu u vezi sa izvještavanjem o katastrofi, rekavši da "pomno prate one koji pokušavaju da polarizuju naciju kroz lažne vijesti", te da će "njihovi tužioci učiniti sve što je potrebno protiv onih koji žele da podstaknu društveni haos putem dezinformacija i lažnih vijesti". Predsjednik Turskog regulatornog tijela za radio i TV (RTÜK) Ebubekir Şahin također je upozorio na "demoralizirajuće medijsko izvještavanje o razornim potresima" i najavio da nadziru TV mreže za takvo izvještavanje.
 
EFJ piše da je u utorak uhapšen novinar Volkan Pekal, koji je priveden dok je fotografisao u Adani i Istanbulu, dok je politički komentator Ozgun Emre Koc priveden zbog komentara na društvenim mrežama u kojima navodi da se propisi o zemljotresima ne provode pravilno. Noć je proveo u zatvoru optužen je za "poticanje na nasilje i mržnju". Krivične istrage pokrenute su i protiv novinara Merdana Yanardaga i Envera Aysevera zbog kritikovanja islamističkih grupa koje su uzvikivale (eng: chanting) dok su timovi za potragu i spašavanje zahtijevali tišinu. Takođe je bilo više izvještaja o tome da su novinari blokirani da izvještavaju o spasilačkim naporima u Diyarbakiru.
 
U srijedu, 8. februara, novinar novinske agencije Mesopotamia Mehmet Gules priveden je zajedno sa osobom koju je intervjuisao u Diyarbakiru, pošto je sagovornik kritikovaao napore u spašavanju. Još je troje novinara privedeno dok su izvještavali jer nisu imali pres-akreditacije koje je izdala vlada, kako je propisano pravilima o vanrednom stanju. Ovim se domaći novinari obavezuju da imaju jedne novinarske kartice, dok međunarodni mediji mediji moraju dobiti akreditaciju od lokalnih ureda Direkcije za komunikacije Turske. Dvojica novinara su kasnije puštena, ali su im novinarske kartice koje su izdale njihove kuće oduzete. Više drugih novinara u Diyarbakiru izvijestilo je da su ih policija i lokalni službenici Uprave za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) spriječili da izvještavaju s terena jer nisu imali pres-akreditacije koje je izdala vlada 9. februara. Službenici lokalne Direkcije za komunikacije rekli su Udruženju za medijske i pravne studije da će lokalnim novinarima sada biti dozvoljeno da rade na osnovu njihovih redakcijskih pres-akreditacija.
 
U popodnevnim satima 8. februara pojavili su se izvještaji da je pristup Twitteru iz Turske bio ograničen na šest sati. 
 
"Platforme društvenih mreža igraju ključnu ulogu u tome da žrtve podijele svoju tačnu lokaciju, dok timovi za spašavanje koordiniraju napore na digitalnoj mapi katastrofe. U tom kontekstu, ograničavanje pristupa Twitteru sprečava novinare da informišu svoju publiku, ometa pravo ljudi na pristup informacijama i stvara veliki dodatni i nepotreban izazov za hitnu podršku i pomoć", kaže EFJ.
 
Ova organizacija takođe naglašava važnost nezavisnog i pluralističkog medijskog pejzaža i u svjetlu predstojećih parlamentarnih i predsjedničkih izbora koji su zakazani za maj 2023. Partneri MFRR-a pozivaju turske vlasti da odmah ukinu ograničenja pristupa informacijama i slobodi izražavanja, te da osiguraju da novinari/ke i medijski radnici/ce ne budu spriječeni tokom izvještavanja.
 
EFJ zajedno sa MFRR takođe navodi da izražavaju saučešće porodicama žrtava razornih potresa u Turskoj dodajući kako je potreba za slobodnom medijskom atmosferom ključni element svih procesa pomoći u katastrofama.
 
Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.