Mediji u Srbiji ponovo naizmjenično prate konferencije kriznog štaba

Mediji u Srbiji ponovo naizmjenično prate konferencije kriznog štaba

Mediji u Srbiji ponovo naizmjenično prate konferencije kriznog štaba

Novinari u Srbiji su na ovaj način pratili konferencije kriznog štaba u aprilu.

foto: Pixabay

Krizni štab za zaštitu stanovništva od koronavirusa Republike Srbije ponovo je uveo praksu naizmjeničnog prisustvovanja predstavnika medija na konferencijama za novinare, prenose srbijanski mediji. Kako se navodi, ovakva odluka je donesena zbog velikog interesovanja novinara i činjenice da se konferencije za medije održavaju u zatvorenom prostoru, odnosno u Palati Srbije.

Danas.rs piše da je Vlada Republike Srbije saopštila da će predstavnici medija na konferencijama biti podijeljeni u dvije grupe.

“Jednog dana biće omogućeno prisustvo predstavnicima televizija i novinskih agencija, a sledećeg dana štampanih medija i portala", naveli su.

Tako je naloženo da na jučerašnjoj konferenciji za medije mogu prisustvovati predstavnici printanih medija i portala, a novinarima je naloženo i poštivanje propisanih mjera, kao i nošenje maski, piše N1 Srbija.

Ovakva odluka gdje su konferencijama za medije naizmjenično prisustvovali novinari jedne od dvije grupa medija bila je donesena i 21. aprila ove godine. Prvu grupu su i tada činili novinari televizijskih, radijskih i novinskih agencija, dok su drugu grupu činili novinari printanih medija i portala. Sedmicu ranije, redovne konferencije za medije su se zbog koronavirusa održavale bez prisustva novinara, zbog čega je Nezavisno udruženje novinara Srbije zahtijevalo da se novinarima omogući praćenje medijskih konferencija Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa.

U pojedinim zemljama regiona su zbog pandemije koronavirusa i pod izgovorom zaštite novinara bili izmijenjeni načini održavanja konferencija za medije gdje je novinarima na pojedinim konferencijama ograničen pristup, kao i mogućnost postavljanja pitanja, zbog čega su krajem aprila novinarska udruženja upozoravala na cenzuru i moguću manipulaciju informacijama.

Izvor: N1 Srbija, Danas.rs

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.