Makedonska pravoslavna crkva pozvala na crkveni postupak protiv novinara

Mekedonska pravoslavna crkva pozvala novinara na crkveni postupak

Makedonska pravoslavna crkva pozvala na crkveni postupak protiv novinara

Udruženje novinara Makedonije osuđuje pokušaje crkvenih vlasti da ušutkuju kritičko novinarstvo.
 
foto: Marjan Nikolovski / Facebook
 
Udruženje novinara Makedonije (ZNM) reagovalo je prošle sedmice na poziv Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC OA) koji je upućen glavnom uredniku i osnivaču portala religija.mk Marjanu Nikolovskom na crkveni postupak.
 
U saopštenju, Udruženje je naglasilo da osuđuje sve pokušaje crkvenih vlasti da preispitaju i ušutkaju kritičko novinarstvo i slobodu izražavanja.
 
“Takve aktivnosti ne samo da potkopavaju osnovne principe nezavisnosti medija, već i ugrožavaju demokratske vrijednosti koje omogućavaju napredovanje raznolikog i pluralističkog društva. Transparentnost, razumijevanje i međusobno poštovanje su temelji na kojima treba graditi zdrav odnos između medija i vjerskih zajednica”, piše u saopštenju ZNM.
 
Poziv Sinoda MPC OA na crkveni postupak protiv Nikolovskog bio je upućen zbog, prema pisanju ZNM-a koje prenosi objavu sa religija.mk, optužbi Crkve da su objave Nikolovskog navodno izazvale “govor mržnje i dovođenje oštećenih članova Sinoda u opštu opasnost i ugrožavanje njihove sigurnosti, posebno putem elektronskog izvora – sredstva javnog informisanja“.
 
ZNM naglašava da sve eventualne pritužbe na medijsko izvještavanje treba rješavati kroz uspostavljena samoregulatorna tijela poput Vijeća časti pri ZNM-u ili Vijeća za etiku u medijima u Sjevernoj Makedoniji. Ovi mehanizmi, kako se navodi, nude konstruktivan način za rješavanje sporova uz poštovanje principa novinarskog integriteta i slobode.
 
“Izražavamo podršku novinaru Marjanu Nikolovskom i svim novinarima koji se suočavaju sa nepotrebnim pritiskom u potrazi za pravim i profesionalnim novinarstvom. Pozivamo MPC OA i njegovo rukovodstvo da se uključe u otvoren i konstruktivan dijalog sa medijskom zajednicom, prepoznajući da je takav angažman od suštinskog značaja za boljitak društva u cjelini”, piše između ostalog u saopštenju Udruženja koje navodi da je najveće i najstarije novinarsko udruženje u Sjevernoj Makedoniji, osnovano 1946. godine.
 
Takođe, dodaje se da predstavlja preko 1.000 novinara i medijskih radnika i član je Evropske federacije novinara (EFJ). 
 
Religija.mk, kako se navodi na stranici, jedini je portal u Sjevernoj Makedoniji koji se bavi vjerskom tematikom u zemlji od 2016. godine i koji je za sedam godina postao prepoznatljiv brend kako u zemlji tako i u pravoslavnom svijetu. Urednik i još nekoliko novinara jedini su u Sjevernoj Makedoniji koji se godinama bave ovim temama i preko kojih se javnost informiše o tome šta se dešava u vjerskim zajednicama.
 
U pismu javnosti koje je uputio Nikolovski povodom poziva crkvenih vlasti na postupak naglašava da je u pitanju pritisak Sinoda na portal Religija.mk i pokušaj da se on kao urednik ušutka.
 
Nikolovski je između ostalog napisao da je Sinod naložio da se pojavi na “dokaznom ročištu” koji je bio zakazan za 29. januar 2024. godine u 11 sati u kancelariji Arhiepiskopije u Skoplju, gdje je trebao predati svu dokumentaciju i predmete koje ima kao dokaze za svoje izvještaje, a on bi, kako je naglasio, trebao da otkrije sve svoje izvore informacija. 
 
Dodao je da neće otići na crkveni postupak kao novinar te da postoji građanski sud za one koji su se u MPC OA osjetili ugroženim i uvrijeđenim njegovim pisanjem. U pozivu koji mu je dostavio kurir MPC OA bilo je navedeno da ako se ne pojavi na dokaznom ročištu, ono može biti odloženo, ali će vjerovatno morati platiti troškove crkvenog tužioca koji je došao Nadbiskupiji, a on nije bio tamo.
 
Naglasio je i da njegovo pravo da piše o anomalijama i problemima u MOC OA neće prestati.
 
“Iz ovog postupka koji Sinod MPC OA pokreće protiv mene treba da proiziđe presuda za isključenje iz crkve i moje javno sataniziranje kao osobe koja radi na štetu crkve i kasnije svaki put kada uđem u crkvu i da bih zapalio svijeću, nakon čega će uslijediti skandali, jer će sveštenicima biti naređeno da mi ne dozvole ulazak, a ako mi dozvole bit će podvrgnuti istom crkveno-sudskom postupku”, napisao je između ostalog Nikolovski.
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.