Makedonska policija blokirala proteste za osuđenog novinara

Makedonska policija blokirala proteste za osuđenog novinara

Policija je u srijedu 23.10. intervenisala protiv protesta podrške makedonskih novinara zatvorenom kolegi Tomislavu Kežarovskom.
 
Fotografije: Sinisa Jakov Marusic
 
Specijalci su spriječili novinare i intelektualce od stizanja na željenu destinaciju, Muzej makedonske borbe za nezavisnost.
 
"Policija nas je spriječila da dođemo do muzeja... ali neće nas uplašiti... naša borba za oslobađanje našeg kolege će se nastaviti," kaže jedan od organizatora protesta, novinar Zoran Dimitrovski.
 
Nastupilo je guranje kada je policija zaustavila demonstrante oko 100 metara od Muzeja. Prije toga protest su bili mirni.
 
Novinari su nosili crne majice i palili svijeće ispred policijskog kordona da bi simbolički označili "sahranu demokratije" u zemlji. Pridružili su im se i kamermani i fotoreporteri tako što su spustili na tlo njihove kamere ispred policije.
 
Čuli su se povici "Policijska država" i "Sloboda za Kežu". Neki od demonstranata su zalijepili usta naljepnicama "Sloboda". Drugi su nudili cvijeće policajcima.
 
Protest su organizovala uticajna makedonska novinarska udruženja- Novinarska asocijacija (ZNM), Sindikat nezavisnih novinara (SSNM) i Makedonski Institut za medije (MIM). 
 
 
U ponedjeljak 21.10. je Kežarovski zatvoren na četiri i po godine zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka u procesu za ubistvo. Ovaj slučaj je povećao strah za medijske slobode u Makedoniji.
 
Mnogi su osudili ovaj čin kao ozbiljan udar na demokratiju. Među njima su bili OSCE, Evropska novinarska federacija (EFJ), makedonski Helsinški komitet za ljudska prava, Reporteri bez granica i drugi.
 
Vlada premijera Nikole Gruevskog tvrdi da nije imala nikakvu ulogu u izricanju ove kazne, te da zatvaranje novinara Kežerovskog ne predstavlja gušenje slobode govora.
 
Policija je uhapsila istraživačkog Tomislava Kežarovskog, novinara dnevnog lista Nova Makedonija, u maju ove godine. Od tada se nalazi u pritvoru, unatoč pozivima glavnih novinarskih udruženja u zemlji za njegovim hitnim puštanjem na slobodu.
 
Uhapšen je zbog članka kojeg je napisao 2008 za magazin Reporter 92 u kojem je otkrio identitet svjedoka neriješenog slučaja ubistva.
 
U spektakularnom obratu, zaštićeni svjedok je rekao ove godine sudu da je njegovo svjedočenje u slučaju ubistva bilo lažno i da je dato pod pritiskom policije. Cijli slučaj je obustavljen i optuženi su oslobođeni.
 
Tužilac je tvrdio da je upravo objavljivanje članka Kežarovskog omogućilo optuženima da saznaju identitet zaštićenog svjedoka i da utiču na njega da promijeni svoj iskaz.
 
Presuda novinaru Kežarovskom se dešava u kontekstu masovnog zatvaranja medijskih kuća koje su kritički izvještavale o vladi u posljednjih pet godina, što je stvorilo veliku zabrinutost za stanje medijskih sloboda u Makedoniji.
 
Pogledajte galeriju fotografija sa jučerašnjih protesta podrške Tomislavu Kežarovskom u Skopju.
 
 
Vezano: