Kršenje slobode štampe sve češće u jugoistočnoj Evropi

Kršenje slobode štampe sve češće u jugoistočnoj Evropi

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) izrazila je nezadovoljstvo i uznemirenost sve većim brojem primjera kršenja slobode štampe u jugoistočnoj Evropi.

Pored ovoga, primjećeno je i da neki mediji ne poštuju osnovne profesionalne standarde i na taj način ugrožavaju kolege iz drugih medija, kaže se u saopštenju organizacije SEEMO. Predstavnici organizacije posebno su se osvrnuli na slučajeve verbalnih napada na novinare (primjer Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i bugarskog premijera Boyka Borisova), te slučaj makedonskih novina koje su svoje čitaoce pozvale da kažu za koje novinare smatraju da su homoseksualci.

"Hapšenje novinarakoji rade samo svoj posao, ali i verbalni napadi političara, su neprihvatljivi i predstavljaju jasan napad na slobodu medija, slobodu govora i izveštavanja", rekao je Oliver Vujovič, generalni sekretar SEEMO. "Mediji moraju raditi odgovorno i ne dovodeći novinare u opasnost koristeći govor mržnje ili predstavljajući ih kao članove posebne etničke ili druge manjinske grupe", poručio je Vujović.

Izvor: B92, Scoop