Kolege prikupile novac za odštetu za novinarku Davorku Blažević

Solidarnost na djelu: Kolege i kolegice novinarke iz Hrvatske prikupili kompletan iznos odštete

Kolege prikupile novac za odštetu za novinarku Davorku Blažević

HND i novinarka Davorka Blažević zahvaljuju na solidarnosti i brzoj akciji prikupljanja pomoći.
 
foto: Tris.com.hr
 
Nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo sve članice i članove tog društva da se solidarizuju i na račun novinarke Davorke Blažević doniraju sredstva za odštetu i sudske troškove, portal Tris je 5. decembra 2022. uplatio iznos od 51.370 kuna, čime će novinarka moći otplatiti odštetu od 40.000 kuna sutkinji Vrhovnog suda Hrvatske Senki Klarić Baranović zbog “povrede časti i ugleda”. 
 
“Zahvaljujući vašoj solidarnosti portal Tris danas je uplatio iznos od 51.370 kuna kazne, kamata i sudskih troškova dosuđenih novinarki Davorki Blažević u privatnoj tužbi koju je protiv nje pokrenula bivša sutkinja Vrhovnog suda Senka Klarić Baranović za povredu ugleda i časti”, javili su iz HND-a te se zahvalili svima na solidarnosti i brzoj i učinkovitoj akciji prikupljanja pomoći.
 
Kako je HND naveo u saopštenju, Blažević se takođe zahvalila svima te uputila pismo kolegama i kolegicama koji su učestvovali u akciji.
 
“Hvala vam svima na iskazanoj solidarnosti i pomoći koju ste mi tako brzo pružili. Za mene je to neprocjenjivo, zbog saznanja da u teškim trenucima nisam bila sama, da je iza mene stala cijela moja strukovna organizacija kojoj sam u kontinuitetu vjerna 35 - 40 godina. Na sreću, ovo je prvi put da mi je trebala pomoć i zbilja sam ganuta koliko vas se odazvalo na apel HND-a i pokazalo spremnost da pomogne”, navela je između ostalog u pismu.
 
Dodala je da su kolegice i kolege osim što su pomogli njoj lično, pokazali i da HND još uvijek ima snagu na koju se svako od novinara/ki, kada se nađe u kriznoj situaciji, može osloniti.
 
“Njegujmo svoju profesiju, njegujmo svoje društvo, ne bagatelizirajmo njegovu moć, čuvajmo taj duh kolektiviteta u opasnom novinarskom svemiru jer ne samo što nam, kad zatreba, može pružiti ruku kako se ne bismo u tom svemiru trajno izgubili, nego može pomoći i da se ovakve situacije preveniraju zaštitom profesije u cjelini i beskompromisnom borbom za novinarske slobode i pravo na iznošenje vrijednosnih sudova. Novinarstvo bez stava je kao kuća bez krova i doista je neprihvatljivo da stradamo zbog svojih stavova i mišljenja. Ovaj sam put zbog toga stradala ja, sutra može bilo tko od vas”, napisala je ona u pismu.
 
Krajem novembra je Hrvatsko novinarsko društvo javilo da je presuda Županijskog suda u Zagrebu donesena zbog komentara koji je napisala Blažević 2015. godine u rubrici portala Tris “Portret tjedna” u kojem su, kako je takođe krajem novembra izvijestio Radio Slobodna Evropa (RSE), iznesene već poznate činjenice o karijeri sutkinje i čija istinitost nije dovedena u pitanje. Sutkinja je na taj tekst reagovala kaznenom prijavom i sud je presudio da je Davorka Blažević iznoseći činjenice u tekstu povrijedila njen čast i ugled.
 
Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko tada je kazao kako će upravo zbog toga HND idućih dana krenuti u kampanju u kojoj će se objavljivati imena i prezimena sudija i sutkinja koji tuže novinare, uključujući i objavljivanje broja računa na koji se može uplatiti za pomoć plaćanja sudske presude Davorki Blažević.
 
Izvor: HND
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.