Jedan od uslova za kandidatski status BiH za EU je i efikasna zaštita novinara

Jedan od uslova za kandidatski status BiH za EU je i efikasna zaštita novinara

Jedan od uslova za kandidatski status BiH za EU je i efikasna zaštita novinara

Komisija očekuje ispunjavanje osam uslova.
 
foto: Pixabay
 
Evropska komisija je za Bosnu i Hercegovinu danas uslovno preporučila status kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU). Ova preporuka je uslovna, jer Komisija očekuje ispunjavanje osam određenih uslova, javio je Radio Slobodna Evropa (RSE).
 
“Davanje statusa kandidata je ponuda Evrope za BiH. Ovo radimo za narod BiH. To takođe dolazi sa velikim očekivanjima. Politička elita to mora pretvori u stvarnost”, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.
 
Naglasio je da se nakon oktobarskih izbora u BiH očekuje brzo formiranje institucija kako bi se mogle fokusirati na uslove. On je najavio mogućnost da Vijeće EU odluči o kandidatskom statusu za BiH na samitu u decembru.
 
Osam uslova Evropske komisije
 
Komisija je preporučila da Vijeće EU da Bosni i Hercegovini status kandidata, ali da se podrazumijeva da se preduzmu sljedeći koraci:
  • prioritetno usvojiti izmjene i dopune postojećeg Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću
  • usvojiti novi zakon o visokom sudskom i administrativnom vijeću i usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine
  • donijeti zakon o sprečavanju sukoba interesa
  • preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala
  • odlučno unaprijediti rad na obezbjeđivanju efikasne koordinacije na svim nivoima kapaciteta upravljanja granicom, kao i obezbjeđivanju funkcionisanja sistema azila
  • obezbijediti zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja
  • garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupanja u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima
  • obezbijediti rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tekovine EU
Uslovi su uglavnom vezani za 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine, u mišljenju o spremnosti BiH da postane zemlja kandidat. Evropski komesar za proširenje Varhelyi je dodao i da Komisija nastavlja pratiti i izvještavati o provedbi 14 ključnih prioriteta za koje je kazao da se ne mijenjaju i da se ne može o njima pregovarati. BiH ih mora ispuniti sve prije nego što bude u mogućnosti otvoriti pregovore, naveo je.
 
Izvor: RSE, N1
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.