Jasmin Mulahusić ponovo targetira Almedina Šišića: Pozvao pratitelje da “više informacija” potraže na adresi portala kojeg vodi

Jasmin Mulahusić ponovo targetira Almedina Šišića: Pozvao pratitelje da “više informacija” potraže na adresi portala kojeg vodi

Jasmin Mulahusić ponovo targetira Almedina Šišića: Pozvao pratitelje da “više informacija” potraže na adresi portala kojeg vodi

Šišić naglašava da je posljednja objava Mulahusića protiv njega poziv na linč i ubistvo

foto: Almedin Šišić / Facebook

Jasmin Mulahusić, državljanin Bosne i Hercegovine (BiH) i Luksemburga, i dalje piše uvrede protiv bosanskohercegovačkih novinara i novinarki na društvenoj mreži Facebook. Među posljednjim objavama se nalazi i objava adrese i broja telefona Udruženja za promociju medijskih sloboda, kritičko i istraživačko novinarstvo (SKIN) u okviru kojeg djeluje portal Valter čiji je glavni i odgovorni urednik Almedin Šišić.

Ovo nije prvi put da Mulahusić targetira Šišića koji je do sada u nekoliko navrata prijavljivao Mulahusića za uznemiravanje, prijetnje i raspirivanje mržnje te pokušaje diskreditiranja pisanjem lažnih objava, zbog čega je predstavnicima policijskih agencija davao izjave u vezi s tim. Nakon posljednjeg slučaja u kojem je Mulahusić, uz manipulirajuću i lažnu objavu, izvučenu iz konteksta, objavio i adresu i telefon Udruženja, pozivajući svoje sljedbenike da na toj adresi “zatraže pitanja od Šišića“, urednik portala Valter je jutros podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

“Ovo je prevršilo svaku mjeru”, kaže Šišić za Mediacentar Sarajevo podcrtavajući da je objavljivanje adrese i telefona Udruženja i poziv njegovim sljedbenicima da ga posjete - poziv na linč i ubistvo.

“Ovakvo nešto, u iole uređenoj pravnoj državi, bilo bi nemoguće - da jedna osoba, jedan fašista i radikal godinama o ljudima piše najgore bljuvotine i laži, crta im mete na čelu iz svoje udobne pozicije iz Luksemburga, i da pravna država ne reaguje. No, ove krivične prijave su samo početak, a i ja nisam jedini od kolega koji ulazi u ovakvu vrstu pravne borbe”, navodi Šišić. Dodaje da je ovo što Mulahusić radi krivično djelo - podstrekivanje na ubistvo.

Pored krivičnih prijava Tužilaštvu BiH i SIPA-i, Šišić je Mulahusića prijavio i Udruženju BH novinari, Liniji za pomoć novinarima, OSCE-u, Tužilaštvu Kantona Sarajevo i Američkoj ambasadi.

Jasmin Mulahusić je pod istragom Tužilaštva BiH od 6. septembra 2021. i tereti se za krivična djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora  i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona BiH.

Kako je navedeno u saopštenju Tužilaštva BiH, Mulahusić je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se da je u dužem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u BiH, te izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u BiH.  

BH novinari su slanjem desetina saopštenja, javnih reakcija i izjava u više navrata reagovali i upozoravali na huškanje Mulahusića, a takođe su, kako za Mediacentar Sarajevo govori generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić, slali i prijave policiji, kako na državnom, tako i na nivou Kantona Sarajevo u kojima su tražili da se slučajevi napada protiv novinara istraže i da se podigne optužnica.

“Na posljednjem sastanku u Tužilaštvu BiH, u junu, dobili smo informaciju da bi trebalo uskoro biti podignuta optužnica protiv Mulahusića. Mi više ne znamo koji je način… Prijavljivali smo i Facebooku i svuda, ali očito nadležne institucije u BiH, a i oni koji moderiraju mrzilačke sadržaje, neće da reaguju na način na koji je normalan da se reaguje na prijetnje, prijetnje smrću, otkrivanje ličnih podataka…”, kazala je Rudić.

Pitanje je šta uraditi da bi pravosuđe, policija reagovali, naglasila je Rudić dodajući da je jedini način da se pod hitno mijenja Krivični zakon i da se novinari uvedu u Krivični zakon kao profesija koja se treba štititi u smislu prioritetnog reagovanja na prijetnje prema novinarima. Taj prijedlog je, kako dodaje Rudić, prošle godine usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine.

“Mi nemamo mogućnost da natjeramo institucije da rade svoj posao. Facebook toleriše godinama govor mržnje i Jasmina Mulahusića i svih njegovih sljedbenika i to je posebna vrsta problema i nemarnosti kompanije Meta i svih onih koji imaju uticaja na moderiranje sadržaja”, naglasila je.

Prema njenom mišljenju Facebook, zajedno sa drugim društvenim mrežama, stavljaju profit ispred zaštite ljudskih prava i integriteta pojedinaca, uključujući i novinare.

“Facebook pravi profit na govoru mržnje i dok god je to tako, neće poduzimati efikasne mjere. Dok god BiH ne riješi problem i odnos sa mrežama, mi ćemo stalno biti u situaciji da apelujemo i da tražimo da se sankcioniše govor mržnje”, ističe Rudić.

I krajem marta ove godine BH novinari su takođe pozivali Tužilaštvo BiH da djeluje povodom napada na društvenim mrežama protiv novinara jer, kako su tada naveli, nepostupanje institucija u ovakvim slučajevima samo dodatno ohrabruje napadače da nekažnjeno prijete i šire govor mržnje.

U saopštenju od marta navedeno je da je Linija za pomoć novinarima nadležnim institucijama prijavila 15 slučajeva vezanih za prijetnje i širenje govora mržnje Mulahusića protiv novinara i novinarki, a da Tužilaštvo BiH od septembra 2021. vodi istragu.

O Mulahusićevoj huškačkoj politici prema novinarima i novinarkama u izvještaju o stanju ljudskih prava u BiH za 2022. godinu pisao je i američki State Department. U izvještaju su podsjetili da su u januaru ove godine Borka Rudić i novinar Slađan Tomić primili prijetnje putem Facebooka od Mulahusića koji je prijavljen policiji. Naveli su i da je Mulahusić, koji je 2021. godine bio uhapšen u BiH zbog krivičnog djela širenje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti, prijetio i Selmi Fukelj, novinarki Mediacentra Sarajevo, kao i Almedinu Šišiću.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.