Izraelske snage uhapsile novinare u bolnici Al-Shifa

Izraelske snage uhapsile novinare u bolnici Al-Shifa

Izraelske snage uhapsile novinare u bolnici Al-Shifa

Komitet za zaštitu novinara poziva da se odmah oslobode novinari.

foto: Screenshot Al-Shifa YouTube / Al Jazeera

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) je u petak izvijestio da su izraelske vlasti uhapsile novinare u bolnici Al-Shifa u Gazi tokom prošle sedmice.

Nakon što su Izraelske odbrambene snage (IDF) u ponedjeljak 18. marta pokrenule novu ofanzivu na bolnički kompleks Al-Shifa, uhapsivši veliki broj Palestinaca, među njima se nalazio i još uvijek neodređen broj novinara, među kojima su Mahmoud Elewa, freelance dopisnik Al Jazeere, i Mohamad Arab, freelance novinar Al-Araby TV. CPJ dodaje da nije mogao potvrditi daljnje detalje o drugim uhapšenim novinarima.

Arab i Elewa su među prvima izvijestili o raciji u bolnici i hapšenju reportera Al Jazeere Ismaila Al-Ghoula u ponedjeljak. Al-Ghoul je pušten nakon 12 sati koje je proveo u izraelskom pritvoru.

Prekidi u telekomunikacijama su ometali komunikaciju s novinarima u tom području, te su mediji, piše CPJ, tek u srijedu mogli potvrditi hapšenja Araba i Elewe.

“Izraelske odbrambene snage moraju biti potpuno transparentne u vezi s novinarima koji su pritvoreni i suzdržati se od bilo kakvih pokušaja blokiranja rada novinara u bolnici Al-Shifa i cijeloj Gazi”, rekao je Carlos Martinez de la Serna, programski direktor CPJ-a, dodajući da je ova organizacija ozbiljno zabrinuta zbog ovih hapšenja.

Pozvao je IDF da odmah oslobodi uhapšene i pruži objašnjenje za njihova hapšenja.

CPJ navodi da su hiljade Palestinaca raseljenih zbog rata potražile utočište u bolničkom kompleksu, te da novinari tamo rade od prvih dana rata.

Podsjetili su da je izraelska vojska saopštila da je ubila “preko 140 terorista” u tekućim borbama kod Al-Shife i uhapsila 600 ljudi. U nekoliko izvještaja se navodi da su među mrtvima pacijenti, medicinsko osoblje i raseljeni palestinski civili. Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari rekao je u izvještaju od srijede iz bolničkog kompleksa da “...ni niko od civila, ljekara, medicinskih timova nije ozlijeđen. Samo teroristi”.

Prema podacima RSF, najmanje 103 novinara je ubijeno u izraelskim napadima u Gazi u proteklih pet mjeseci, dok je od navedenog broja najmanje 22 ubijeno tokom obavljanja svog posla.

Medijske organizacije, udruženja i mediji upozoravaju na stravične uslove u kojima novinari u Gazi rade, podsjećajući na njihova ubistva ali i ranjavanja, raseljavanja, blokiranja komunikacijskih usluga.

Izvor: CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.