Istraživanje: Svaki četvrti ispitanik u BIH smatra da napad na novinare može biti opravdan

Istraživanje o medijskim slobodama u BiH pokazalo da svaki četvrti ispitanik smatra da napad na novinare može biti opravdan

Istraživanje: Svaki četvrti ispitanik u BIH smatra da napad na novinare može biti opravdan

Rezultati istraživanja su, između ostalog, pokazali da bh. građani najviše vjeruju medijima i vjerskim institucijama, dok najmanje povjerenja imaju u političke stranke i političare.

foto: pixabay

Većina bh. građana smatra da sloboda medija u BiH uopće nije ili je samo djelimično prisutna, a svaki četvrti ispitanik smatra da napadi na novinare u nekim slučajevima mogu biti opravdani, pokazali su rezultati istraživanja o medijskih slobodama u BiH za 2021. godinu koje su povodom Svjetskog dana slobode medija-3.maja predstavili Fondacija Friedrich Ebert u BiH i Udruženje BH novinari.

Kako pišu BH novinari, navedeno istraživanje je pokazalo i da bh. građani najviše vjeruju medijima i vjerskim institucijama (76 posto), zatim nevladinom sektoru (45 posto), institucijama vlasti (38 posto) i međunarodnoj zajednici (37 posto), dok najmanje povjerenja imaju u političke stranke i političare.

Osim toga, istraživanje je, kako se navodi, pokazalo i da dvije trećine građana BiH smatra da je politička zavisnost osnovna prepreka u radu bh. medija koju slijede opća politička klima i finansijska zavisnost.

“Skoro dvije trećine ispitanika smatra da političke partije i političari imaju najveći utjecaj na medije u BiH. Također, više od polovine stanovnika BiH smatra da su političari i političke partije glavni kršitelji novinarskih prava i sloboda, a to mišljenje je prisutno kod tri četvrtine stanovnika Republike Srpske i polovine ispitanika iz Federacije BiH”, pišu BH novinari.

Da bi došlo do unapređenja kvaliteta novinarskog rada, kako pišu BH novinari, stanovnici BiH smatraju da je potrebno, prije svega, pooštriti kriterijume za ulazak u novinarsku profesiju, unaprijediti sistem obrazovanja novinara, poboljšati uslove rada, osigurati bolju primjenu zakona, te poboljšati materijalni i finansijski položaj struke.

Kada je riječ o izvještavanju medija o pandemiji koronavirusa, navodi se da polovina ispitanika smatra da je u posljednjih godinu dana imala dovoljno informacija o tome, ali i da su te informacije mogle biti prezentirane na razumljiviji način kako bi građani bolje shvatili mjere koje su vlasti preduzimale.

Rezultati istraživanja su, kako pišu BH novinari, pokazali i da je podijeljeno mišljenje ispitanika o tome da li su se novinari pridržavali etičkih načela u izvještavanju o posljedicama koronavirusa, posebno o smrtnim ishodima i povećanju broja oboljelih.

Većina ispitanika, kako se navodi, smatra i da je evidentan politički uticaj na javne servise u BiH, bez obzira da li se radi o izboru urednika i direktora, uređivanju dnevnika i političkih emisija ili zapošljavanju novinara, te da se skoro polovina građana zalaže za ukidanje RTV takse, dok se trećina zalaže da direktnu naplatu takse.

Online predstavljanju rezultata istraživanja o medijskim slobodama u BiH prisustvovali su predstavnici medijske zajednice iz BiH, kao i predstavnici Udruženja BH novinari i Fondacije Friedrich Ebert u BiH čiji je direktor Peter Hurrelbrink naglasio da se ovo istraživanje u BiH provodi od 2009. godine, te da je od posebne važnosti za slobodu medija.

Kako pišu BH novinari, Hurrelbrink je dodao i da bez slobodnih medija nema ni slobodne demokratije, kao i da autoritarne vlade širom svijeta poduzimaju sve oštrije mjere protiv nezavisnih medija, te da je na stotine novinara bilo uhapšeno i osuđeno zbog izvještavanja o pandemiji koronavirusa. BH novinari pišu da je Hurrelbrink istakao da je nezavisno i slobodno novinarstvo u kriznim vremenima od posebnog značaja i upozorio da je zbog svog rada u proteklih godinu dana živote izgubilo više od 50 novinara širom svijeta, a njihova ubistva su ostala nerazjašnjena i nekažnjena.

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković je, kako se navodi, između ostalog, rekao da se po pitanju medijskih sloboda u BiH već godinama ništa ne mijenja nabolje, kao i da su ekonomski faktori poražavajući, te da oko polovine novinara radi ispod prosječne plaće i da 40 posto njih nema riješen radno-pravni status.

Divković je dodao i da su sigurnosni uslovi za novinare sve gori i da se na sedmičnom nivou bilježi najmanje jedan fizički ili verbalni napad na novinare, a BH novinari pišu i da je ukazao da se takvo stanje neće promijeniti sve dok predstavnici najviših političkih i pravosudnih institucija u zemlji generiraju napade na novinare.

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.