Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH osudila usvajanje Prijedloga Zakona o stranim agentima

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH osudila usvajanje Prijedloga Zakona o stranim agentima

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH osudila usvajanje Prijedloga Zakona o stranim agentima

Usvojeni zakoni u Republici Srpskoj u direktnoj su koliziji s procesom evropskih integracija BiH, poručeno je iz Inicijative.

foto: Unsplash

Iz Inicijative za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine (BiH) saopštili su danas da osuđuju usvajanje Prijedloga Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, poznatog kao Zakon o stranim agentima, u Vladi Republike Srpske (RS).

“Pored Zakona o kriminalizaciji klevete, koji direktno ugrožava slobodu izražavanja građana/ki i vrši pritisak na slobodu medija, vlasti RS, kroz tzv. Zakon o stranim agentima, nastavljaju voditi političke procese koji su u direktnom sukobu s evropskim putem BiH”, piše u saopštenju Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH.

Vlada RS, kako ističu iz Inicijative, ignoriše glasove nevladinih organizacija koje su jasno pozvale na odbacivanje ovakvog, neprihvatljivog prijedloga zakona. Navode da su osim Zakona o stranim agentima, usvojeni i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, te Izborni zakon RS, čime se “stvara paralelni sistem u zemlji i direktno se zadire u nadležnosti Centralne izborne komisije”.

Ranije analize Mediacentra Sarajevo pokazale su da je Nacrt Zakona o stranim agentima, između ostalog, pisan za sve nevladine organizacije koje se finansijski ili na bilo koji drugi način potpomažu iz inostranih izvora, što se također odnosi na medije koji su registrovani kao nevladine organizacije i koji se finansiraju stranim sredstvima.

Organizacije koje se finansiraju stranim sredstvima bi, između ostalog, Ministarstvu pravde RS bile dužne dostavljati polugodišnji i godišnji finansijski izvještaj, a njihovi materijali koji se objavljuju putem medija i informacionih i telekomunikacijskih mreža bi morali imati oznaku “neprofitna organizacija”. Prema nacrtu ovog zakona, registar takvih organizacija bi vodilo Ministarstvo pravde RS.

Brojni predstavnici nevladinih organizacija, aktivisti i novinari koji se protive tzv. Zakonu o stranim agentima smatraju da je cilj ovakvog zakona da se izvrši pritisak na sve nevladine organizacije i medije koji objektivno prate rad institucija u RS. Ovakvim etikiteranjem medija i nevladinih organizacija, u opasnosti bi se našli novinari i mediji čiji rad bi bio otežan i nesiguran, a posljedice zakona bi se negativno odrazile i na slobodu izražavanja.

Iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH navode da je usvojen i Zakon o imunitetu koji će, kako navode, i izabranim i imenovanim funkcionerima omogućiti potpunu zaštitu od pravnih postupaka i de facto nekažnjivost pred zakonom.

Ovakvi zakoni, kako je istaknuto, šalju jasnu poruku o nedostatku političke volje za usklađivanjem s evropskim standardima i vrijednostima i stvaraju nepremostive prepreke na putu ka evropskoj perspektivi BiH.

“Usvajanjem zakona, koji su u suprotnosti s evropskim vrijednostima, urušavaju se temelji otvorenog i demokratskog društva i stvara se atmosfera straha i autocenzure među građanima/kama”, piše u saopštenju Inicijative.

Inicijativa za monitoring EU integracija BiH pozvala je Narodnu Skupštinu RS da preispita svoj pristup i odabrani politički smjer, te da uvaži jasno iskazane stavove i glas civilnog sektora, koji je protiv ovih zakonskih rješenja i da vrati fokus na proces usvajanja reformi, koji je definisan kroz 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH je koalicija organizacija civilnog društva koja doprinosi praćenju reformi i nadgleda primjenu politika, prava i standarda Europske unije u BiH, fokusirajući se na pitanja demokratizacije, vladavine prava, te ljudskih i manjinskih prava.

Izvor: Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.