IFJ: Dramske serije u Turskoj dovode u opasnost živote novinara

IFJ: Dramske serije u Turskoj dovode u opasnost živote novinara

IFJ: Dramske serije u Turskoj dovode u opasnost živote novinara

U turskoj TV seriji Teskilat sigurnosni agenti neovlašteno su koristili replike press akreditacija Međunarodne federacije novinara, saopštili su iz te organizacije.

foto: screenshot YouTube/Teskilat Dizisi

Međunarodna federacija novinara osudila je neovlašteno korištenje međunarodne press akreditacije te organizacije (IPC) u sceni turske TV serije Teskilat zbog toga što takve scene, kako se navodi, mogu dovesti u opasnost živote medijskih radnika.

U jednoj sceni pomenute dramske serije, kako piše Međunarodna federacija novinara, dvojica turskih sigurnosnih agenata tokom zaustavljanja pri ulasku u Sjeverni Irak pokazuju replike press akreditacije Međunarodne federacije novinara, predstavljajući se kao novinari.

Kako piše Međunarodna federacija novinara, riječ je o replici najstarije i najpriznatije profesionalne novinarske akreditacije u svijetu.

Ovu scenu su osudili i sindikati iz Turske i Iraka koji, prema pisanju Međunarodne federacije novinara, tvrde da je ta scena dovela u opasnost sve “dobronamjerne” novinare.

Glavni sekretar Međunarodne federacije novinara Anthony Bellenger je, između ostalog, rekao da međunarodna press akreditacija (IPC) profesionalnim novinarima olakšava pristup i pruža veći stepen sigurnosti i zaštite, kao i da scena iz navedene dramske serije novinare može potencijalno dovesti u opasnost. Međunarodna federacija novinara piše da je Bellenger pozvao sve programske kreatore da shvate ozbiljnost takvog korištenja press akreditacija za medijske kolege.

Izvor: IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.