Huffington Post ukida anonimne komentare

Huffington Post ukida anonimne komentare

Arianna Huffington najavila je skoru zabranu anonimnih komentara na popularnom web portalu HuffPost.

Foto: New York Times

Huffington Post, popularni news portal sa nekoliko tematskih podsajtova, u narednih će mjesec dana ukinuti mogućnost kreiranja anonimnih profila i od svojih korisnika tražiti da komentare postavljaju pod punim imenom, rekla je u obraćanju na konferenciji u Bostonu Arianna Huffington, osnivačica portala. 

"Sloboda izražavanja je pravo ljudi koji stoje iza onoga što govore i koji se ne kriju iza anonimnosti. Održavanje civiliziranog okruženja za konverzaciju i zajednicu uvijek je bio prioritet Huffington Posta," rekla je Huffington u obraćanju učesnicima konferencije tokom Q&A sesije. Komentari su na HuffPost portalu uvijek bili moderirani, a ovim potezom se ide korak dalje u "evoluciji odraslog interneta", kaže Huffington.

Pravilan pristup negativnim, nepristojnim i uvredljivim komentarima čitatelja na internetu već duže je vrijeme fokus web portala - zabrane komentara, korištenje Facebook podataka i kreiranje posebno odobrenih naloga unutar sajta neki su od načina koje testiraju različiti online mediji. Problem prati i pitanje anonimnosti na internetu, zahvaljujući kojoj, kako naglašavaju neki analitičari, dobijamo vrijedne informacije koje je teško dobiti kada se od komentatora traži puno ime i prezime.

Izvor: CNN, BusinessWeek, Huffington Post