Hrvatska: Novinari medija Novosti izloženi prijetnjama

Hrvatska: Novinari medija Novosti izloženi prijetnjama

Hrvatska: Novinari medija Novosti izloženi prijetnjama

Prijetnje su upućene nakon poziva Domovinskog pokreta da se smanje sredstva za Novosti.

foto: HND/Facebook

Na jučerašnjoj konfrenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva (HND) saopšteno je da su novinari medija Novosti koji izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV) izloženi gnusnim i opasnim prijetnjama. Prijetnje su im upućene nakon poziva političke stranke Domovinski pokret da se smanje javna sredstva za taj medij, izvijestio je HND.

Na “opasne nasrtaje” predstavnika Domovinskog pokreta na medij Novosti upozorili su na konferenciji za medije predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, glavna urednica Novosti Andrea Radak i njen zamjenik Tihomir Ponoš. Istakli su da navedena stranka otvoreno zagovara gašenje ovog medija, a Zovko je, piše HND, naglasio da je navedene prijetnje izazvala “histerija” protiv Novosti koju su pokrenuli iz Domovinskog pokreta. Iako su se zahvalili policiji koja je odmag izašla na teren, na konferenciji je poručeno da se o detaljima još uvijek ne može govoriti zbog interesa istrage.

Zovko je rekao da se nada kako će policija uskoro doći do počinitelja “jer stvar nije nimalo bezazlena”.

“Ako se bilo što dogodi našim kolegama i kolegicama smatrat ćemo odgovornim ‘apostole slobodnog tržišta’, koji su zapravo cijeli život na javnim novcima, i Domovinski pokret, zbog histerije koju su stvarali i koja traje”, poručio je Zovko.

Lider Domovinskog pokreta Ivan Penava je 8. maja 2024. na konferenciji za novinare u Šibeniku izjavio da će njegova stranka podržati novu vladinu koaliciju koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) samo ako prestane finansirati nedeljnik Novosti.

Zovko je na jučerašnjoj konferenciji istakao da je Domovinski pokret sada briga premijera Hrvatske Andreja Plenkovića zbog toga što je riječ o njegovom koalicijskom partneru, te da od premijera, vodstva Domovinskog pokreta i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, očekuje da osude prijetnje upućene novinarima Novosti. Istakao je i da Domovinski pokret u svom programu najavljuje udar na hrvatske javne medije, i to na agenciju Hina i Hrvatsku radioteleviziju (HRT), čemu će se novinari i HND oštro suprotstaviti.

Glavna urednica Novosti Andrea Radak je na konferenciji istakla da se Novosti od 2009. godine, od kada se nalaze na kioscima u slobodnoj prodaji, doslovno “pale i gase”.

“Sada smo u intenzivnoj kampanji kada se poziva na naše gašenja i ta kampanja traje već neko vrijeme. Intenzivna je bila i prošle godine u ovom vrijeme kada su  su ‘depeisti’ i neki drugi članovi Sabora, poput Mostovaca, inzistirali na gašenju Novosti i obustavu financiranja”, rekla je ona.

Riječ je, kako se navodi, o tome da je sada situacija puno ozbiljnija, jer su predstavnici Domovinskog pokreta članovi vladajuće većine i u prilici su da svoje zahtjeve postavljaju kao koalicijski partneri.

“Njihovi zahtjevi zapravo su udar na slobodu medija i na ustavom zajamčenu jednakost. Također su i udar na prava koja proizlaze iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i udar na autonomiju krovnog tijela manjina Savjeta za nacionalne manjine, koji odlučuje o financiranu manjinskih medija”, istakla je Radak.

Radak je dodala da je to udar i na politiku izdavača Novosti, SNV, kao i na uređivački politiku tog medija.

Zamjenik glavne urednice Novosti Tihomir Ponoš govorio je, kako prenosi HND, o prigovorima da bi se Novosti trebale baviti manjinskim temama.

“Oni koji o tome govore slobodno neka kupe Novosti ili pogledaju na portalu, pa će vidjeti koliko se bavimo manjinskim temama, pa će vidjeti gdje sve nema puteva, struje i gdje ljudi žive kao na razini 18. stoljeća a ne u zemlji Evropske unije u 21. stoljeću”, dodao je.

Poziv Domovinskog pokreta da se smanje sredstva za Novosti prošlog petka su, osim HND-a, osudili Evropska federacija novinara (EFJ) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH). Iz EFJ-a su rekli da su Novosti jedno od najuglednijih izdanja u zemlji, da su poznati po svojim istraživačkim izvještajima. Novosti finansira Savjet za nacionalne manjine u okviru Programa kulturne autonomije manjina, a izdavač novosti je Srpsko narodno vijeće.

Poziv z na smanjenje sredstava Novostima u ponedjeljak, 13. maja, oštro je osudila i Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO).

“Novosti su vitalno glasilo koje predstavlja srpsku manjinu, ali i liberalni glas. Ovakvim postupcima flagrantno se krše načela slobode medija i prava manjina. Pokušaj ušutkavanja kritičkih glasova uvreda su za temeljne vrijednosti slobodnog i demokratskog društva”, naveli su iz SEEMO organizacije.

Organizatori Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić“ koji čine Helsinški parlament građana Banja Luka, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvno novinara Vojvodine, Institut za medije Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Hrvatske, su danas uputili saopštenje u kojem su također osudili poziv Domovinskog pokreta za smanjenje sredstava Novostima.

“Osuđujemo svaku vrstu pritisaka i udara na medijske slobode te gušenje i sužavanje medijskog prostora, a posebno pritiske koji se rade zbog politike i političkih interesa. Zabrinjavajuća je sama ideja da se kao uvjet za sklapanje političkog koalicijskog sporazuma nametne represija prema jednom mediju, jer je u svojoj srži ovakva zamisao nedemokratska, diskriminatorna te kao takva apsolutno neprihvatljiva i skandalozna”, naveli su.

Oni su podsjetili da je portal Novosti prošle godine dobio Regionalnu novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”, u kategoriji „Za medije“. Nagrada mu je uručena na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembra 2023.godine, a prema ocjeni stručnog žirija ovaj je portal je dobio nagradu jer je društveno angažovan medij s vrhunskim autorima koji svake sedmice donose tekstove koji utiču na jedno društvo širom regiona. Organizatori nagrade ističu da je riječ o jednom od najuglednijih medijskih izdanja u Hrvatskoj i šire, a koje je poznato po svojim istraživačkim tekstovima, beskompromisnim komentarima i uglednim autorima i autoricama.

Izvor: HND, SEEMO, Helsinški parlament građana Banja Luka

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.