Hrvatska: Prva presuda za javno sramoćenje

Hrvatska: Prva presuda za javno sramoćenje

Hrvatska: Prva presuda za javno sramoćenje

Krajem marta u Hrvatskoj je donesena prva presuda za javno sramoćenje, odredbu iz Kaznenog zakona kojom se od 1. jula 2013. godine kažnjava i iznošenje istine ako škodi nečijoj časti i ugledu. Novinarka Jutarnjeg lista, Slavica Lukić, nepravomoćno je osuđena na osnovu tužbe koju je protiv nje podigla suvlasnica Poliklinike Medikol, Ivanka Trstenjak Rajković.

Foto: HKV.hr

Slavica Lukić otkrila je da je privatna poliklinika Medikol u periodu od 2007. do 2013. godine dobila više od 500 miliona kuna javnog zdravstvenog osiguranja kao i to da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje godišnje dodjeli 26 miliona kuna više Medikolu nego za devet preostalih ustanova zajedno. Pored ovoga, Jutarnji je takođe objavio kako je Medikol, uprkos dobivenom novcu, na listi poreznih dužnika, a Ivanku Trstenjak Rajković je, kako se navodi, pogodio i osramotio dio teksta u kojem je Lukićeva utvrdila kako je Medikol, uprkos dobivenim milionima, nestabilna zdravstvena ustanova. 

"Za bilo koji tekst u kojem se novinar drzne propitivati nečije poslovanje, protuzakonito ili nemoralno postupanje, prozvani ga može tužiti za sramoćenje, a sud ekspresno osuditi, čak i ako je napisao istinu. Sramoćenje je, naime, jedino kazneno djelo protiv časti i ugleda u kojem novinar može biti osuđen jer je napisao istinu, ako po prosudbi suda, objava istine nije bila u javnom interesu," izjavila je Slavica Lukić.

Na spornu odredbu o sramoćenju (Članak 148.) upozoravali su i iz Hrvatskog novinskog društva (HND) tražeći da se ovo kazneno djelo ukloni iz Kaznenog zakona. Zdenko Duka, predsjednik HND-a naglasio je da je presuda protiv novinarke Jutarnjeg lista kontra novinarstva i slobode medija, kao i primjer kako se novinarima u Hrvatskoj pokušava začepiti usta, što može imati fatalne posljedice za demokratiju. 

Izvor: HND, Jutarnji list