Gruzijski zakon o „agentima stranog uticaja“ prijeti temeljnim pravima u zemlji

Gruzijski zakon o „agentima stranog uticaja“ prijeti temeljnim pravima u zemlji

Gruzijski zakon o „agentima stranog uticaja“ prijeti temeljnim pravima u zemlji

Prijedlog Zakona o transparentnosti stranog uticaja izazvao reakcije i proteste u zemlji 

foto: Screenshot / Associated Press / YouTube

Prijedlog zakona koji obavezuje određene nevladine organizacije i medijske kuće da se registruju kao „organizacije koje služe interesima strane sile“ prijeti temeljnim pravima u zemlji, saopštio je juče Human Rights Watch (HRW).

Prijedlog zakona, o kojem se raspravlja od sredine aprila 2024. godine, izazvao je oštre kritike bilateralnih i međunarodnih partnera Gruzije i doveo do nekih od najvećih mirnih protesta u zemlji u posljednjih nekoliko decenija, dodao je HRW u saopštenju.

Takođe, HRW ističe da je nekoliko vjerodostojnih izvještaja pokazalo da je došlo i do neopravdane policijske upotrebe sile da rastjera demonstrante.

Demonstranti ovaj prijedlog zakona, navodi Reuters, smatraju autoritarnim i da prati primjer iz Rusije. 

„Gruzijski parlamentarci i vladini zvaničnici formalno brane zakon navodeći da je transparentan, ali ne kriju njegovu namjenu“, rekao je Hugh Williamson, direktor za Evropu i centralnu Aziju u organizaciji Human Rights Watch.

„Označavajući nezavisne grupe i medije kao one koji služe stranim interesima, namjeravaju marginalizovati i ugušiti kritičke glasove u zemlji koji su ključni za svaku funkcionalnu demokratiju“, rekao je Williamson.

HRW ističe da bi parlament trebao da odbaci prijedlog zakona i da vlada te zemlje treba da obezbijedi poštovanje osnovnih prava na slobodu okupljanja i izražavanja i da efikasno istraži sve navode o prekomjernoj upotrebi policijske sile.

Prijedlog ovog zakona, Zakon o transparentnosti stranog uticaja, piše HRW, skoro je identičan Prijedlogu zakona koji je gruzijski parlament pokušao da usvoji 2023. godine, a koji je povučen nakon masovnih protesta. U novoj verziji, vladajuća stranka, „Gruzijski san“, zamijenila je termin „agenti stranog uticaja“ sa „organizacije koje služe interesima strane sile”.

Prijedlog zakona zahtijeva da se nevladine grupe i štampani, internetski i elektronski mediji koji primaju 20 posto ili više godišnjeg prihoda od „strane sile“ registruju u Ministarstvu pravde Gruzije kao „organizacije koje služe interesima strane sile“.

Ako bude usvojen, navodi HRW, zakon će nametnuti dodatne teške zahtjeve za izvještavanje, inspekcije i administrativnu odgovornost, uključujući kazne u iznosu do 9.300 dolara za prekršaje.

„Inicijatori zakona i čelnici vladajućih stranaka jasno su stavili do znanja u izjavama da namjeravaju da se zakon koristi protiv grupa i medija koji kritikuju vladu, zagovaraju prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba (LGBT) ili se bave drugim poslom koji iritira vlasti“, piše HRW u saopštenju.

Premijer Irakli Kobakhidze opravdao je potrebu za prijedlogom zakona i između ostalog tvrdi da su neke građanske grupe pokušale „organizovati revoluciju“ 2020. i 2022., „uključivati se u LGBT propagandu“ i „diskreditovati policiju, pravosuđe i Gruzijsku pravoslavnu crkvu“.

HRW piše da je „Gruzijski san“ predstavio ovaj prijedlog zakona usred drugih nastojanja da se ograniče prava dok ta zemlja ide ka parlamentarnim izborima zakazanim za oktobar. Krajem marta, podsjeća HRW, vladajuća stranka je predstavila još jedan zakon kojim će se ograničiti prava LGBT osoba i zabraniti, između ostalog, „okupljanja u cilju popularizacije istospolnih porodičnih ili intimnih odnosa.“.

Zapadne zemlje su također kritikovale prijedlog zakona o „agentima stranog uticaja“.

Evropska unija (EU), koja je Gruziji dala status kandidata u decembru, saopštila je da bi zakon mogao ugroziti dalju integraciju Tbilisija u EU.

Zakon je prošao drugo čitanje sa 83 protiv 23 i trebalo bi da bude konačno usvojen 13. maja. Nakon trećeg čitanja mora ga potpisati predsjednica Salome Zurabishvili, koja je obećala da će staviti veto na zakon, iako „Gruzijski san“ ima dovoljan broj u parlamentu da je nadglasa, navodi BBC.

„Gruzijski san“ želi da se zakon donese do kraja mjeseca. 

I Vlada Republike Srpske (RS) je na sjednici održanoj 21. marta 2024. u tajnosti utvrdila Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija i uputila ga na dalje usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpke (NSRS).
 
Predstavnici nevladinih organizacija u BiH su predali zahtjev za povlačenje nacrta ovog zakona koji je u javnosti poznat kao „zakon o agentima stranog uticaja“. Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija izglasan je u NSRS 28. septembra 2023., uprkos brojnim kritikama koje su upućivale različite organizacije i pozivanja na njegovo povlačenje.
 
Predstavnici Transparency Inernationala (TI) u BiH su nakon podnošenja zahtjeva za povlačenje ovog zakona iz procedure kazali da se njime krše osnovna ljudska prava na slobodu udruživanja, krši Ustav RS, BiH i Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama.

Izvor: HRW, Reuters, BBC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.