Google: Uskoro nove sigurnosne opcije za Gmail

Google: Uskoro nove sigurnosne opcije za Gmail

Google: Uskoro nove sigurnosne opcije za Gmail

Na svom oficijelnom blogu o internet sigurnosti, kompanija Google objavila je rezultate višegodišnje studije o sigurnosti servisa elektronske pošte.

Foto: Pixabay

Istraživanje, koje je urađeno u suradnji sa univerzitetima Illinois i Michigan, pokazuje da je od 2013. broj zaštićenih email poruka porastao za gotovo 50%, a više od 94% poruka nosi sa sobom neki oblik autentifikacije. Iako porast enkripcije elektronskih poruka sugerira da je komunikacija putem email-a daleko sigurnija u odnosu na 2013., većina provajdera i dalje radi na poboljšanjima.

Kako bi se spriječili pokušaji napadača da uz pomoć malicioznih DNS servera presreću poruke na putu ka korisnicima, Google je najavio novu opciju za korisnike Gmaila, putem koje će korisnici ovog servisa dobivati notifikacije o svakoj nešifriranoj poruci koju prime.

Putem pomenutih obavještenja, korisnici će moći da prepoznaju poruke koje su pristigle sa nesigurnih konekcija, što će se redovito događati kada na Gmail pristigne poruka sa eksternog provajdera, budući da Gmail servis sve poruke razmijenjene između Gmail računa šifrira od početka do kraja.

Očekuje se da će nova funkcionalnost za korisnike Gmail servisa biti implementirana u narednim mjesecima.

Izvor: Google Online Security Blog, Tech Crunch