Generalna skupština SEENPM-a održana u Beogradu

Generalna skupština SEENPM-a održana u Beogradu

Generalna skupština SEENPM-a održana u Beogradu

Godišnji sastanak predstavnika članica Mreže za profesionalizaciju medija jugoistočne Evrope održan je 3. aprila u Beogradu.
 
Foto: SEENPM
 
Tokom redovne godišnje Generalne skupštine SEENPM-a članice organizacije pažnju su posvetile formalnim pitanjima u vezi s funkcionisanjem mreže, a posebna pažnja posvećena je akcijama SENNPM-a usmjerenim protiv negativnih trendova koji narušavaju medijski integritet.
 
Na sastanku su izabrane dvije nove članice Odbora SEENPM-a - Maja Hadžiosmanović iz Mediacentra Sarajevo i Biljana Petkovska iz Makedonskog instituta za medije, koja je ujedno izabrana i za novu predsjednicu Odbora.
 
Mreži se pridružio Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan, organizacija iz Beograda, čiji je cilj poboljšati odnose među zajednicama i olakšati odgovorno medijsko izvještavanje o različitostima.
 
Ugrožena sloboda medija u Turskoj bila je jedna od tema sastanka, a o njoj su govorili Barış Altıntaş iz P24 – Platforme za nezavisno novinarstvo i Evren Gönül iz Bianeta, koji su se fokusirali na najprisutnije i najdramatičnije forme pritisaka na medije i novinare, uključujući i zatvaranje medijskih uposlenika.
 
Kompletan izvještaj sa sastanka možete pronaći ovdje.