Ines Bamburać nova predsjednica Odbora SEENPM-a

Ines Bamburać nova predsjednica Odbora SEENPM-a

Ines Bamburać nova predsjednica Odbora SEENPM-a

Predstavnici ukupno četrnaest organizacija članica Mreže za profesionalizaciju medija jugoistočne Evrope (SEENPM) održali su 30.10. sastanak u Tirani. Tokom sastanka Generalne skupštine SEENPM-a razmotrene su aktivnosti realizovane tokom protekle godine, uključujući i imlepementaciju strategijskog i financijskog plana Mreže za period 2014-2016.
 
Foto: SEENPM
 
Corina Cepoi, odlazeća predsjednica Odbora SEENPM-a, izdvojila je veliki broj projekata koje je Mreža implementirala tokom 2014., uključujući i projekte: SEE Media Observatory, Regionalna nagrada EU za istraživačko novinarstvo na području Zapadnog Balkana i Turske, Partnerstvo za razvoj medija , te projekat "Reporting Neighbours in Balkan Media", kao i pokrenute inicijative u oblasti govora mržnja i digitalne regulacije.
 
Izvršni direktor, Tihomir Loza, predstavio je informacije o trenutnim aktivnostima seketerijata Mreže, uključujući i aktivnosti u vezi sa fundraisingom i planovima za poboljšanje interne i eksterne komunikacije SEENPM-a.
 
Pored toga, Generalna skupština je izabrala tri nova člana Odbora SEENPM-a. Mladen Velojić (Media & Reform Centar iz Srbije), Baris Altintas (Platforme 24 iz Turske) i Ljiljana Žugić (Institut za medije iz Crne Gore) zamijenili su tri člana čiji je mandat istekao: Corina Cepoi (IJC iz Moldavije), Ilona Moricz (Centar za nezavisno novinarstvo iz Mađarske) i Ioana Avadani (Centar za nezavisno novinarstvo iz Rumunije).
 
Novoformirani Odbor održao je svoju prvu sjednicu nakon sastanka Generalne skupštine, na kojoj je za predsjednicu izabrana Ines Bamburać, izvršna direktorica Mediacentra Sarajevo. „Radujem se saradnji s upravnim tijelima Mreže i izvršnim direktorom kako bismo omogućili da SEENPM nastavi igrati ključnu ulogu u unapređivanju medijskih sloboda i profesionalizma u vrijeme kada se medijski sektor u regionu suočava sa brojnim teškim izazovima", izjavila je Bamburać.
 
Izvor: SEENPM