Francuska razmatra ukidanje slobodnih WiFi zona nakon terorističkih napada

Francuska razmatra ukidanje slobodnih WiFi zona nakon terorističkih napada

Francuska razmatra ukidanje slobodnih WiFi zona nakon terorističkih napada

Francuska razmatra zabranu servisa za anonimnu komunikaciju Tor i ukidanje javnih wi-fi zona tokom vanrednog stanja nakon terorističkih napada u novembru.

Foto: Pixabay

Francuska sigurnosna služba kreirala je prijedloge zakona koji bi zabranili upotrebu javnih wi-fi zona tokom vanrednog stanja kao i servisa za anonimnu komunikaciju Tor, navodi se u internim dokumentima Ministarstva unutrašnjih poslova do kojih je došao francuski list Le Monde.

Prijedlog ukidanja "besplatnih i slobodnih" wi-fi mreža objašnjeno je činjenicom da je teško identificirati korisnike koji su priključeni na njih te da zbog toga trebaju biti sasvim isključene. Prema nekim izvorima, vođa terorističkih napada na Pariz, Abdelhamid Abaaoud, navodno je koristio programe za enkripciju poput Tora, te je predloženo ukidanje pristupa i tom servisu, iako se u dokumentima ne navodi kako bi izgledala implementacija takve zabrane. Kina, Rusija i Iran su neke od zemalja koje već blokiraju Tor, jedan od najpopularnijih servisa za anonimnu komunikaciju na internetu, a aktivisti upozoravaju da takav pristup šteti slobodi govora.

Mjere su dio pojačane kontrole francuskih sigurnosnih snaga i policije nakon novembarskih terorističkih napada u Parizu, kada je uvedeno tromjesečno stanje pripravnosti, u okviru kojeg policija ima povećane ovlasti legitimisanja, pretresa, hapšenja i pristupa podacima o građanima. Ispitivanje je pokazalo da su francuski građani spremni žrtvovati dio građanskih sloboda za povećanu sigurnost. 

Izvor: Ars Technica, The Verge