Fotoreporter AP-a pobjednik takmičenja World Press Photo

Fotoreporter AP-a pobjednik takmičenja World Press Photo

Fotoreporter AP-a pobjednik takmičenja World Press Photo

Fotografija pregledana 18 miliona puta u satima nakon napada na ruskog zvaničnika proglašena je najboljom na prestižnom fotografskom takmičenju.
 
Foto: Burhan Ozbilici/AP/Al Jazeera
 
Fotoreporter AP-a, Burhan Ozbilici, pobjednik je ovogodišnjeg takmičenja World Press Photo sa svojom fotografijom nastalom u trenucima neposredno nakon napada na ruskog ambasadora u Turskoj.
 
Nagrađena fotografija dio je serije "Atentat u Turskoj" koja je, također, odnijela pobjedu u kategoriji Spot News – Stories. Serija fotografija prikazuje trenutke prije i nakon što je turski policajac van dužnosti pucao na ruskog ambasadora, Andreja Karlova.
 
Ozbilici je izjavio kako je radio svoj posao podržavajući pri tome nezavisno novinarstvo, piše Al Jazeera.
 
"Odmah sam razumio da je to bio veoma važan, historijski trenutak. Morao sam biti tu kao novinar i raditi svoj posao", izjavio je fotograf, i dodao da mu je bilo teško predvidjeti šta će napadač učiniti nakon što je ubio ambasadora.
 
Međutim, u komentaru objavljenom u britanskom Guardianu, Stuart Franklin, predsjednik ocjenjivačkog žirija, objasnio je kako je bio protiv odluke da ta fotografija bude proglašena pobjedničkom. Ne sporeći fotografove kvalitete, Franklin je napisao kako smatra da je objavljivanje fotografije bilo moralno pogrešno kao što bi bilo i objavljivanje fotografije obezglavljivanja.
 
Ostale pobjedničke fotografije World Press Photo možete pronaći na ovom linku.