Australijski fotograf dobitnik nagrade World Press Photo

Australijski fotograf dobitnik nagrade World Press Photo

Australijski fotograf dobitnik nagrade World Press Photo

Žiri 59. godišnje nagrade World Press Photo za fotografiju godine izabrao je fotografiju djeteta koje otac provlači ispod bodljikave žice, snimljenu na granici između Srbije i Mađarske.

Foto: Warren Richardson/World Press Photo

Izuzetno snažna fotografija, koja je osvojilo prvo mjesto i u fotografiji vijesti, djelo je australijskog fotografa Warrena Richardsona, snimljena u noći 28. augusta 2015. godine na granici između sela Horgoš u Srbiji i Röszke u Mađarskoj.

Richardson je freelance fotograf i za World Press Photo je objasnio kako je snimio pobjedničku fotografiju: "Bio sam potpuno iscrpljen kada sam uslikao ovaj prizor. Bilo je to oko tri sata ujutro i nisam mogao koristiti blic jer je policija tražila ove ljude i blic bi ih odao. Tako da sam morao snimati koristeći samo mjesečevu svjetlost".

Žiri je ocijenio da je fotografija "bezvremenska" i da odlično oslikava izbjegličku krizu koja je dominirala izvještavanjem u protekloj godini. Ovo je ujedno prva crno-bijela fotografija izabrana za pobjednika natječaja od 2009. godine.

Na ovogodišnji natječaj World Press Photo prijavilo se 5775 fotografa iz 128 zemalja svijeta.

Nagrade su dodijeljene u osam kategorija, za foto priče koje uključuju fotografije različitih tema i dešavanja iz protekle godine: terorističkih napada u Parizu, seksualnog nasilja u američkoj vojsci, zemljotresa u Nepalu i  zračnih napada u Siriji, između ostalih.

Kompletnu listu i galeriju pobjedničkih fotografija možete pogledati na web sajtu World Press Photo nagrada.

Izvor: World Press Photo, Guardian