Film "Balada" bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar

Film Balada bosanskohercegovački kandidat za nagradau Oscar

Film "Balada" bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar

Film "Balada" redateljice Aide Begić premijerno je prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.
 
Foto:Udruženje filmskih radnika BiH
 
Film "Balada" redateljice Aide Begić ovogodišnji je bosanskohercegovački kandidat u kategoriji najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu Oscar Američke filmske akademije, odlučilo je Udruženje filmskih radnika BiH.
Svjetsku premijeru film “Balada” imao na ovogodišnjem Takmičarskom program Sarajevo Film Festivala, a nastao je u produkciji producentske kuće Film House iz Sarajeva. 
 
Film je priča o tridesetogodišnjoj Merjem-Meri, neambicioznoj domaćici i majci osmogodišnje Mile. Merijem se nakon deset godina bračnog života vraća u roditeljsku kuću, a ubrzo nakon povratka shvata da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Njena nada da će dobiti skrbništvo nad kćerkom je svakim danom sve manja jer nema priliku da nađe stalni posao. Jedino što je čini sretnom, a zbog čega je svi osuđuju, odlazak je na audiciju za film koji se snima u susjedstvu.
 
Odluku o tome da će film "Balada" biti bosanskohercegovački kandidat za Oskara, donijela komisija u čijem su bili reditelj Alen Drljević, scenaristica Elma Tataragić, producent Jovan Finzi Marjanović, rediteljica i scenaristica Ines Tanović, producent Armin Hadžić, scenaristica Bojana Vidosavljević, reditelj Goran Dujaković, producentica Amira Kudumović, reditelj Faruk Lončarević i scenaristica Asja Krsmanović, glasanjem odlučila o bosanskohercegovačkom kandidatu.
 
U filmu glume Marija Pikić, Jasna Žalica, Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Davor Golubović i Amar Čustović. Pored scenaristice i rediteljice Aide Begić, autorsku ekipu čine direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Redžinald Šimek, kostimografkinja Sanja Džeba, scenografkinja Emina Kujundžić, make-up artistica Lamija Hadžihasanović Homarac i kasting direktorica Timka Grin. Producenti filma su Adis Đapo, Aida Begić i Erol Zubčević. 
 
Udruženje filmskih radnika BiH već 21 godinu kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za najbolji strani igrani film. Na osnovu kandidature Udruženja filmski radnika, film "Ničija zemlja" Danisa Tanovića je 2002. godine nagrađen nagradom Oscar za najbolji strani film, a bh. kandidat za 2020. godinu, film "Quo vadis Aida?" Jasmile Žbanić bio je nominovan za ovu prestižnu nagradu. 
 
Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke i jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti dok je sama ceremonija dodjele jedan je od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u a i u svijetu.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.