Evropska federacija novinara pokrenula platformu za procjenu rizika za novinare i redakcije

EFJ pokrenuo alat za procjenu rizika za novinare i redakcije

Evropska federacija novinara pokrenula platformu za procjenu rizika za novinare i redakcije

Platforma će nuditi i savjete koji će novinarima i medijskim radnicima pomoći da ublaže rizike s kojima bi se mogli suočiti tokom određenog zadatka.

foto: Screenshot / Safety4Journalists

Alat za procjenu rizika dizajniran da pomogne novinarima i novinarkama i medijskim radnicima i radnicama da se bolje pripreme za rizične zadatke pokrenula je Evropska federacija novinara (EFJ) povodom Svjetskog dana slobode medija 3. maja.

Platforma Safe4journalists.org, koju su razvili stručnjaci za sigurnost s iskustvom u obučavanju novinara, medijskih radnika i menadžera, predstavljena je u Briselu tokom završne konferencije projekta Safety4Journalists.

Novinari koji popune anketu dobit će prilagođene savjete koji će im pomoći da ublaže rizike s kojima bi se mogli suočiti tokom određenog zadatka, uključujući mehanizme brzog odgovora. Moći će vizualizirati ove rizike i preuzeti predloške o, na primjer, analizi cijena, planova putovanja, komunikacionih planova.

Priručnik o sigurnosti nudi detaljne informacije o širokom spektru tema, kao što su planiranje prije zadatka, sukobi i demonstracije, zdravstvene i medicinske katastrofe ili uznemiravanje na radnom mjestu.

Osim alata i priručnika, platforma će sadržavati i module obuke o procjeni rizika, rodnoj sigurnosti, samoodrživosti freelance novinara, digitalnim rizicima i demonstracijama. Kao dodatak alatu za procjenu rizika, online moduli će pružiti detaljne smjernice o zdravstvenim i sigurnosnim situacijama na radnom mjestu.

“To je prvi korak u dugom procesu razvoja. Želimo da novinari budu proaktivni, a ne reaktivni. Ova platforma je namijenjena novinarima koji žele da izgrade lične kapacitete za procjenu rizika povezanih sa njihovim zadacima. Naša namjera je da im pružimo prilagođene praktične alate za ublažavanje ovih rizika“, rekao je stručnjak za sigurnost EFJ-a Adrien Collin.

Novinari i medijski radnici zbog prirode njihovog posla smatraju se radnicima “visokog rizika“, piše na platformi. Novinari se suočavaju sa rizicima po svoje zdravlje i sigurnost, bilo na radnom mjestu ili u opasnijim ili nestabilnijim okruženjima, a platform podsjeća da je od 1990. godine 371 novinar i medijski radnik izgubio život na zadatku.

Platforma je, piše EFJ, razvijena u sklopu projekta Safety4journalist, uz finansijsku podršku Evropske komisije.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.