Novi alat protiv onilne uznemiravanja novinarki i novinara

Pokrenut alat protiv uznemiravanja novinara online

Novi alat protiv onilne uznemiravanja novinarki i novinara

TRFilter je besplatna web aplikacija za novinare i medijske radnike i sinhronizuje se s korisničkim Twitter računom.
 
foto: Screenshot / YouTube Thomson Reuters Foundation
 
Korporativna fondacija Thomson Reuters, globalna kompanija za vijesti i informacije, pokrenula je alat za novinare i medijske radnike pomoću kojeg mogu dokumentovati i upravljati online zlostavljanjem i uznemiravanjem.
 
Iz ove nezavisne organizacije registrovane u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama koja se bavi unapređenjem slobode medija navode kako se novinari suočavaju sa porastom nasilja na internetu koje često dovodi do psihičkih ili fizičkih povreda i autocenzure.
 
To je bio razlog zašto su pokrenuli alat naziva TRFilter. 
 
Kako je objašnjeno na stranici na kojoj besplatno možete preuzeti ovaj alat, on omogućava korisnicima da dokumentuju i upravljaju online uznemiravanjem i zlostavljanjem tako da mogu preuzeti kontrolu nad svojim sadržajima na društvenoj mreži. TRFilter je besplatna web aplikacija za novinare i medijske radnike i sinhronizuje se s korisničkim Twitter računom, automatski prepoznajući i označavajući štetne komentare. 
 
Navodi se kako TRFilter ograničava izloženost novinara uvredljivom sadržaju, omogućavajući im da blokiraju, utišaju ili sačuvaju komentare na osnovu kojih mogu napraviti izvještaje o uznemiravanju ili podijeliti ga sa trećim stranama po potrebi.
 
Kako je kazala za Glas Amerike Heba Kandil, viša menadžerica za slobodu medija u Fondaciji Thomson Reuters, alat radi na principu „da zaštiti mentalno zdravlje i da zaštiti ili smanji izloženost toksičnosti“. 
 
Alat je razvijen, kako je objasnila, imajući na umu istraživanja koja su pokazala da su novinarke pogođene nasiljem na internetu u nesrazmjernim stopama.
 
U zvještaju koji su UNESCO i Međunarodni centar za novinare objavili 2021. godine, navodi se da je gotovo 75 posto novinarki koje su odgovorile na anketu doživjelo online uznemiravanje.
 
Iz Fondacije Thomson Reuters, koja je pokrenula alat, kažu da su napadi rezultirali time da neke žene mijenjaju ritam rada, te se suzdržavaju od izvještavanja o određenim pričama ili čak napuštaju profesiju.
 
 
Više o tome zašto se trebate registrovati i kako su vaši podaci zaštićeni možete saznati u odjeljku česta pitanja na stranici TRFilter.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.