Etiopija pritvorila francuskog novinara

Etiopija pritvorila francuskog novinara

Etiopija pritvorila francuskog novinara

Međunarodne organizacije pozivaju na njegovo hitno oslobađanje.

foto: Google Maps

Francuskog novinara Antoinea Galinda uhapsila je policija u civilu u Adis Abebi 22. februara, devet dana nakon što je stigao u Etiopiju po zadatku za parisku novinsku web stranicu Africa Intelligence kako bi izvještavao sa samita Afričke unije, javili su juče Reporteri bez granica (RSF) i Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Obje organizacije su pozvale na njegovo hitno oslobađanje.

Novinar se, kako navodi RSF, nalazi u pritvoru u glavnom gradu Etiopije, Adis Abebi.

Dodaje se da je imao novinarsku akreditaciju i da je obavijestio Etiopsku medijsku upravu o svojoj namjeri da izvještava o lokalnim vijestima.

CPJ piše da je Galindo pritvoren u hotelu Ethiopian Skylight dok je intervjuisao Batea Urgessa, političkog dužnosnika stranke koja je zakonski priznata u Etiopiji Oromo Liberation Front (OLF), kako je rekao njegov advokat. RSF piše da je OLF politička organizacija koja se protivi etiopskoj vladi.
 
“Neutemeljeno i neopravdano pritvaranje Antoinea Galinda zbog obavljanja njegovih legitimnih novinarskih dužnosti je nečuveno i etiopske vlasti ga moraju odmah pustiti”, rekla je Angela Quintal, voditeljica CPJ-ovog programa za Afriku.
 
Kaže kako je hapšenje Galinda još jedan primjer lošeg stanja slobode medija u Etiopiji, zemlji gdje se još najmanje osam novinara nalazi iza rešetaka koji, kako je naglasila, takođe moraju biti hitno pušteni.
 
Nakon hapšenja, dodaje CPJ, Galindo i Bate se trenutno nalaze u policijskoj upravi u distriktu Bole u Adis Abebi.
 
RSF piše da je Galindo optužen da je, kao i članovi OLF-a, nastojao da “stvori haos i nasilje”. Izvori bliski ovom slučaju kažu da je, dodaje RSF, 24. februara izveden pred sudiju, da je policijska istraga u toku i da bi trebalo da bude ponovo saslušan 1. marta.
 
Indigo Publications Group, izdavač Africa Intelligencea, osudila je Galindovo zatvaranje kao “neopravdano hapšenje i lažne optužbe protiv njega”. Rekli su da ove optužbe “nisu zasnovane na bilo kakvim opipljivim dokazima koji bi mogli opravdati ovo produženo lišavanje slobode” te su pozvali etiopske vlasti da ga hitno oslobode.
 
Na stranici Africa Intelligencea navodi se da je sjedište ovog medija u Parizu, kao i da je vodeći izvor vijesti na afričkom kontinentu od 1981.
 
Sadibou Marong, direktor biroa RSF-a za podsaharsku Afriku, kaže da u zemlji u kojoj vlasti pokušavaju da kontrolišu narativ o nedavnim društvenim i političkim tenzijama, raste neprijateljstvo prema nezavisnom novinarstvu, a vlasti takođe ciljaju strane medije i novinare.
 
“Potpuno proizvoljno pritvaranje Antoinea Galinda je užasan primjer. Pozivamo etiopske vlasti da odmah oslobode ovog novinara”, kazao je Marong.
 
RSF je naglasio da vlasti uznemiravaju novinare otkako su se borbe intenzivirale u regiji Amhara te da su uočili raniji talas proizvoljnih hapšenja i pritvaranja novinara i obustave rada medija, uključujući strane medije, kao dio odgovora federalnih vlasti na medijske kritike od maja 2022. do augusta 2023. godine.
 
Nekoliko novinara uhapšenih u ovim akcijama držano je u vojnim logorima, piše RSF. Među njima su, kako se dodaje, suosnivač Radija Tirita FM Yehualashet Zerihun, koji je držan bez optužbe u kampu Awash Arba u državi Afar u septembru i oktobru 2023., i urednik Ethio Newsa Belay Manaye, koji je prebačen u ovaj kamp u augustu 2023. godine i još uvijek se nalazi u pritvoru bez optužbe.
 
Etiopija je rangirana na 130. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2023.

Izvor: RSF, CPJ, VoA

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.