Elektroprivreda BiH pozvala javne emitere da uspostave poslovnu saradnju

Poziv Elektroprivrede BiH javnim emiterima za uspostavu poslovne saradnje

Elektroprivreda BiH pozvala javne emitere da uspostave poslovnu saradnju

Poziv emiterima da usaglase stavove i dostave Ugovor ili Aneks na Ugovor o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse.

foto: Elektroprivreda BiH

Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (BiH) uputila je ponovo, kako se navodi u jučerašnjem saopštenju, poziv javnim RTV servisima za uspostavu poslovne saradnje i ispunjavanje obaveza na prikupljanju RTV taksi kroz ugovorni odnos uz poštivanje zakonskih odredbi.

Saopštenje je objavljeno juče nakon zajedničkog sastanka s predstavnicima BHRT i RTVFBiH na kojem su, kako navode iz Elektroprivrede BiH, emiteri iznijeli oprečne stavove. Iz Elektroprivrede su pozvali emitere da usaglase stavove i tom preduzeću dostave potpisan Ugovor ili Aneks na Ugovor o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse.

“Razumijevajući ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze bosanskohercegovački javni radiotelevizijski servisi, JP Elektroprivreda BiH je u prethodnom periodu dala značajan doprinos njihovom opstanku kroz ugovor (i pripadajuće anekse kojim se isključivo produžio rok trajanja ugovora) na prikupljanju RTV takse s ciljem privremenog rješavanja finansiranja RTV servisa”, navedeno je u saopštenju.

Naglasili su da je naplata RTV takse na području Federacije BiH kompleksno pitanje, koje je do sada bilo predmetom tripartitnog ugovora uz saglasnost sve tri strane, prilikom njegovog nastajanja i ni na koji način ne zavisi, niti predstavlja zakonsku obavezu JP Elektroprivreda BiH.

„U tom smislu,  JP Elektroprivreda BiH i dalje stoji na raspolaganju da u ime javnih emitera, na računima za električnu energiju iskazuje iznos za RTV taksu, uz zaključenje ugovora, a uvažavajući odredbe Zakona o Javnom servisu radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine i Zakona o javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine“, naglašeno je u saopštenju.

Zbog loše finansijske situacije i nepotpisivanja ugovora za naplatu RTV takse, prošle sedmice Samostalni sindikat uposlenika u BHRT-u održao je pres-konferenciju na kojoj su govorili da emiteru slijedi gašenje ukoliko se ne uspostavi drugačiji način raspodjele zakonom propisane RTV takse. 

“Situacija je sada još teža s obzirom na to da smo ostali bez načina prikupljanja RTV takse, ugovor do danas nije potpisan. Radnici BHRT-a svoje zadatke obavljaju na najprofesionalniji način, ostavljajući sve probleme sa kojima se susreću iza sebe”, navela je članica Upravnog odbora Sindikata Minja Erić.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u je 27. decembra 2023. uputio i otvoreno pismo za “spas“ javnog servisa Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, koji je osnivač ovog javnog servisa, Vijeću ministara BiH, entitetskim vladama, Upravnom odboru i menadžmentu BHRT-a, te građanima BiH.

Iz Federalne radio-televizija (FTV) su istog dana pozvali Belmina Karamehmedovića, generalnog direktora BHRT-a, da prestane opstruirati potpisivanje aneksa na ugovor o prikupljanju RTV takse sa Elektroprivredom BiH koji je na snazi duže od 6 godina, a koji je trebao biti potpisan do četvrtka, 29. decembra 2023.

Iz Udruženja BH novinari su krajem godine u saopštenju naglasili da teret i odgovornost za rješavanje bezakonja u raspodjeli RTV takse među tri emitera mora biti na osnivaču, Parlamentarnoj skupštini BiH, zatim na Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK), te na međunarodnoj zajednici BiH. Pozvali su upravu i menadžment BHRT-a da sa mnogo više odgovornosti i transparetnosti ponudi javnosti svoje strategije i planove za „spas“ BHRT-a.

Izvor: Elektroprivreda BiH, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u, FTV, BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.