Egipatski sud odlučio osloboditi nekoliko uhapšenih novinara

 Egipat odlučilo osloboditi nekoliko uhapšenih novinara

Egipatski sud odlučio osloboditi nekoliko uhapšenih novinara

Broj novinara koji se nalaze u zatvoru u Egiptu je i dalje velik.

foto: unsplash

Reporteri bez granica pozdravli su odluku pravosudnog sistema Egipta o puštanju pet novinara na slobodu i istakli da to nije dovoljno jer je do sada oslobođeno samo dvoje novinara, kao i da je spisak novinara koji se nalaze u egipatskim zatvorima predug.

Kako se navodi, sud iz Kaira je 3. novembra donio odluku da se oslobode novinar Sayed Abdellah i bloger Mohamed Ibrahim poznat kao Mohamed Oxygen koji su pritvoreni od septembra prošle godine, kao i Haitham Hasan Mahgoub koji se u zatvoru nalazi od maja 2020. godine. Reporteri bez granica pišu da su tog dana oslobođeni samo novinari Sameh Hanin i Awni Nafie, a da su ostali i dalje zatvoreni.

Reporteri bez granicu navode da su ove odluke donesene samo nekoliko dana nakon što je 56 članova američkog kongresa i više od 220 evropskih parlamentaraca uputilo pisma predsjedniku Egipta Abdelu Fattahu Al-Sisiju u kojim su ga pozvali da oslobodi novinare čiji pritvor smatraju kao smrtnu kaznu zbog opasnosti od zaraze koronavirusom koja vlada u prepunim zatvorima i lošim zatvorskim uslovima. U toj zemlji je u julu ove godine uhapšen, a potom i od posljedica zaraze koronavirusom preminuo novinar Mohamed Mounir.

Za blogera Mohameda Ibrahima, Reporteri bez granica pišu da je sedam dana nakon donošenja odluke po kojoj bi trebao biti oslobođen, on saznao da u pritvoru dodatno treba provesti još 15 dana zbog nove istrage koja je pokrenuta zbog sumnje da je učestvovao u terorističkoj grupi. Navodi se i da su nove istrage pokrenute i protiv dvije novinarke Solafe Magdy i Esrae Abdel Fattah zbog navodnih kaznenih dijela počinjenih tokom njihovog boravka u zatvoru.

Prema Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica 2020., Egipat se nalazi na 166. mjestu od 180 zemalja.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.