Egipatska novinarka optužena da je objavljivala lažne vijesti o dolasku izbjeglica iz Gaze

Egipatska novinarka suočena s optužbama za objavljivanje lažnih vijesti zbog priče o izbjeglicama u Gazi

Egipatska novinarka optužena da je objavljivala lažne vijesti o dolasku izbjeglica iz Gaze

Međunarodni institut za medije traži povlačenje optužbi protiv Line Attalah.

foto: UNESCO

Lina Attalah, glavna urednica nezavisne novinske kuće Mada Masr u Egiptu, optužena je da je “objavljivala lažne vijesti bez provjere izvora” i da je “vodila portal bez licence”, javio je Međunarodni institut za medije (IPI), te pozvao egipatske vlasti da odmah povuku optužbe protiv nje.

Prema navodima IPI-a, Linu Attalah su 20. februara blizu dva sata ispitivali tužioci pod navedenim optužbama, dok je na kraju saslušanja puštena uz kauciju od 5.000 egipatskih funti (oko 140 eura), a njen slučaj sada čeka dalji postupak.

Mada Masr piše da je novinarka optužena zbog izvještaja da se Egipat možda sprema da prihvati palestinske izbjeglice koje bježe od izraelskog bombardovanja, a koji je portal objavio u oktobru. Egipatsko vijeće za medijsku regulativu (SCMR) je nakon teksta, kako prenosi IPI, nametnuo šestomjesečnu zabranu portalu Mada Masr, tvrdeći da je izdanje objavilo “huškački sadržaj koji potkopava nacionalnu sigurnost Egipta”. SCMR je potom predao predmet tužiocima.

IPI je u svome saopštenju objavljenom juče takođe pozvao i SCMR da prestane sa cenzurom medija koji kritički izvještavaju.

Ispitivanje novinarke je prvobitno bilo zakazano za decembar, ali je odgođeno iz, kako piše IPI, nejasnih razloga. Takođe, dodaje se da je Attalah ponovo pozvana u februaru, tri dana nakon što je na Mada Masru objavljen još jedan članak o ulozi biznismena Ibrahima al-Arganyja koji koordinira kretanje robe i ljudi na graničnom prelazu Egipta i Pojasa Gaze.

“IPI osuđuje kontinuirano uznemiravanje Mada Masra i Line Attalah koji su očito na meti zbog njihovog nezavisnog izvještavanja, u ovom slučaju o politici Egipta prema Gazi”, izjavila je Amy Brouillette, direktorica zastupanja u IPI-u.

“Posljednje optužbe su još jedan dokaz višegodišnjeg obrasca slamanja slobodnih medija u Egiptu i još šireg globalnog obrasca vlada koje zloupotrebljavaju zakone o 'lažnim vijestima' kako bi ušutkale sve što odstupa od njihovog narativa”, dodala je.

Pozvala je vlasti da povuku sve optužbe protiv Line Attalah, ukinu zabranu portalu Mada Masr i dopuste tom mediju, ali i drugim medijima u Egiptu, da rade slobodno i nezavisno.

Madu Masr IPI je 2019. proglasio Pionirom slobodnih medija i jedan je od, kako je naglasio IPI, rijetkih preostalih nezavisnih medija u Egiptu. Novinari tog medija, uključujući Atalah, stalno su bili na meti vlasti zbog kritičkog izvještavanja, a Mada Masr je, navodi IPI, bezuspješno pokušavala dobiti licencu za rad od 2018.

IPI je podsjetio da je Egipat posljednjih godina pooštrio pritisak na medije, kao i da je ta zemlja od 2018. zatvorila najmanje 155 novinara.

Izvor: IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.