Šta je rekao Hasanbegović?

Šta je rekao Hasanbegović?

Šta je rekao Hasanbegović?

Iz arhiva bh. štampe objavljujemo intervju hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića sarajevskom Oslobođenju od 2. novembra 2013. godine, povodom imenovanja osnovne škole po Huseinu ef. Đozi.

Foto: Oslobođenje

Jedna od vrućih tema u Hrvatskoj ovih dana je inicijativa kulturnih radnika i umjetnika za smjenu Zlatka Hasanbegovića, ministra kulture u novoimenovanoj Vladi RH, i istovremena podrška grupe historičara ministru koji je javnost zapalio izjavama poput onih da bh. škole treba da nose ime Huseina efendije Đoze, imama SS Handžar divizije iz vremena Drugog svjetskog rata, kojeg jedni opisuju kao istaknutog islamskog reformatora a drugi kao fašistu i nacionalistu koji je blisko sarađivao sa Hitlerovim vojnim vrhom.

Inicijativa Kulturnjaci 2016 zahtijeva smjenu Hasanbegovića a u javnom apelu tvrde da je novi ministar, inače zagrebački historičar, “vrlo dvojbenih kompetencija i radikalno ekstremističkih društvenih i političkih nazora” poentirajući svoju poruku “ustanimo zajedno za umjetničke i ljudske slobode protiv radikalnih ekstremizama”.

Ministra kulture optužuju da nema iskustva te da zastupa lošu ideologiju. Jedna od poruka potpisnika, među kojima su Adrian Pezdirc, Dražen Katunarić, Dunja Vejzović, Urša Raukar i Goran Sergej Pristaš, je da žele živjeti u društvu koje poštuje slobodu govora i manjine.

Istovremeno, novog ministra kulture podržali su kolege – historičari – koji smatraju da se radi o “nezabilježenom slučaju javnog napada na jednog ministra u Vladi Republike Hrvatske” i koji su izrazili zabrinutost zbog iskrivljenog prenošenja i neznalačkih tumačenja pojedinih izjava novoimenovanog ministra.

Izjavu podrške potpisalo je 68 pripadnika akademske zajednice među kojima Žarko Domljan, Dubravko Jelčić, Stipe Kutleša, Zorislav Lukić, Tihomil Maštrović, Miroslav Međimorec, Nino Raspudić, Branko Salaj i Karolina Vidović Krišto.

U raspravama povodom pojedinih izjava ministra kulture RH Zlatka Hasanbegovića često se, kao sporan, navodio njegov intervju Oslobođenju o Huseinu ef. Đozi, i to nakon što je jedna osnovna škola u Goraždu dobila ime po njemu.

Iz naše arhive dajemo vam na čitanje kompletan intervju od 2. novembra 2013. godine objavljen u Oslobođenju.