Državne škole u Seattleu podnijele tužbu protiv kompanija društvenih mreža

Državne škole u Seattleu podnijele tužbu protiv kompanija društvenih mreža

Državne škole u Seattleu podnijele tužbu protiv kompanija društvenih mreža

Školski okrug u Seattleu tvrdi da platforme društvenih mreža imaju negativan uticaj na mentalno zdravlje učenika.

foto: Pixabay / Ilustracija

Državni školski sistem u američkom gradu Seattleu podnio je 6. januara 2023. tužbu protiv nekoliko velikih tehnoloških kompanija navodeći da njihove platforme društvenih mreža imaju negativan uticaj na mentalno zdravlje učenika. Tvrde da zbog toga škole "nisu mogle ispuniti svoju obrazovnu misiju", javlja CNN.

Tužba je pokrenuta protiv matičnih kompanija nekih od najpopularnijih platformi društvenih mreža, uključujući Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat i YouTube.

Školski okrug u Seattleu, koji je najveći u državi Washington sa blizu 50.000 učenika, u tužbi, u kojoj nije određen iznos novčane odštete, navodi da su kompanije "uspješno iskoristile ranjive mozgove mladih", kako bi maksimalno povećale vrijeme koje su korisnici provodili na njihovim platformama da bi povećali profit. Platforme su, prema navodima u tužbi, "bile značajan faktor u izazivanju krize mentalnog zdravlja mladih, sa velikim brojem onih koji se bore sa anksioznošću, depresijom, samoubilačkim i mislima o samopovređivanju".

Školski okrug saopštio je da učenici koji imaju anksioznost, depresiju i druge probleme mentalnog zdravlja takođe imaju i lošije rezultate u školi, da je manje vjerovatno da će pohađati školu, te da je vjerovatnije da će upotrebljavati različite supstance. Dodali su i da će nastaviti poduzimati dodatne korake za obuku nastavnika, te organizovati preglede učenika s ciljem utvrđivanja postojanja simptoma mentalnog zdravlja, kojima je potrebna dodatna podrška. Takođe, školski okrug piše i da im je potreban sveobuhvatan, dugoročni plan i finansiranje usred rastuće krize koja se tiče mentalnog zdravlja koju današnji mladi doživljavaju, a što je i u rukama tehnoloških kompanija.

Tužba dolazi više od godinu dana nakon što su se rukovodioci platformi društvenih mreža suočili sa pitanjima zakonodavaca tokom niza saslušanja u američkom Kongresu o tome kako njihove platforme mogu usmjeriti mlađe korisnike, posebno tinejdžerke, na štetan sadržaj, narušavajući njihovo mentalno zdravlje i sliku tijela. Iako je veliki broj porodica podnio tužbe protiv kompanija društvenih mreža zbog njihovog navodnog uticaja na mentalno zdravlje njihove djece, neobično je vidjeti, kako piše CNN, da školski okrug poduzima takav korak.

U izjavi za CNN u ponedjeljak, Antigone Davis, globalna šefica sigurnosti u Meti (matičnoj kompaniji Facebooka), rekla je da oni nastavljaju ulagati resurse kako bi se osigurala sigurnost mladih korisnika na internetu. Dodala je da platforme imaju više od 30 alata za podršku tinejdžerima i porodicama, uključujući alate za nadzor koji roditeljima omogućavaju da ograniče količinu vremena koje njihovi tinejdžeri provode na Instagramu, ali i tehnologiju za provjeru starosti koja pomaže tinejdžerima da imaju iskustva primjerena njihovom uzrastu.

"Nastavit ćemo blisko sarađivati sa stručnjacima, kreatorima politike i roditeljima na ovim važnim pitanjima", kazala je ona.

Ostale kompanije nisu odgovorile na CNN-ove upite.

U protekloj godini neke platforme društvenih mreža uvele su više alata i opcija roditeljskog nadzora s ciljem bolje zaštite mlađih korisnika.

TikTok, koji se našao pod pritiskom zakonodavca i zbog svog potencijalnog uticaja na mlađe korisnike, ali i zbog svojih navodnih veza s Kinom, najavio je u julu da će uvesti nove načine za filtriranje zrelih ili "potencijalno problematičnih" videa. Dodatne zaštitne mjere dodjeljuju "ocjenu zrelosti" videozapisima za koje je otkriveno da potencijalno sadrže zrele ili složene teme. Ova platforma je takođe predstavila alat koji ima za cilj pomoći ljudima da odluče koliko vremena žele provesti na aplikaciji.

Snapchat je u međuvremenu uveo vodič za roditelje čiji je cilj da im omogući bolji uvid u to kako njihovi tinejdžeri koriste aplikaciju. To uključuje više informacija o tome s kim su njihova djeca razgovarala tokom prošle sedmice, bez otkrivanja sadržaja tih razgovora.

Izvor: CNN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.