Draško Milinović imenovan za novog direktora RAK-a

Draško Milinović imenovan za novog direktora RAK-a

Draško Milinović imenovan za novog direktora RAK-a

Milinović je bivši direktor RTRS-a, koji je zbog kršenja kodeksa višestruko kažnjavan od strane Vijeća RAK-a.

Foto: Nezavisne novine

Vijeće ministara BiH je na jučerašnjoj sjednici za generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH imenovalo Draška Milinovića, piše Klix. Prijedlog za imenovanje Milinovića za generalnog direktora ovog regulatornog tijela podnijelo je Vijeće RAK-a koje zbog isteka mandata od 2017. radi u tehničkom mandatu.

Većinskom odlukom (4:2) članova Vijeća RAK-a, Milinović je predložen za novog direktora ovog regulatornog tijela u aprilu ove godine, a na zvaničnu odluku o njegovom imenovanju se do danas čekala samo potvrda Vijeća ministara BiH. Nakon prijedloga Vijeća RAK-a, predsjedavajući i član ovog vijeća Plamenko Čustović je u aprilu podnio ostavke sa ovih pozicija, a pored Čustovića članove ovog vijeća čine i Zoran Tomić, Miloš Šolaja, Ljubo Božović, Faruk Borić i Nino Ćorić. Tada je drugi kandidat za ovu poziciju bio i bivši direktor RAK-a Predrag Kovač, čiji je mandat istekao 26. aprila.

U obrazloženju ostavke Čustović je tada istakao “kako se radilo o izboru između kandidata iza kojeg, po ocjeni samog Vijeća RAK-a davanoj prilikom usvajanja izvještaja o radu, stoji četvorogodišnji uspješan rad na čelu Agencije (gospodin Kovač) i kandidata koji je, do prijave na konkurs, bio direktor Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS), javnog emitera koji je u prethodnom periodu bio više puta kažnjavan od strane RAK BiH''.

O pritiscima na Vijeće RAK-a i načinu glasanja za imenovanje na ovu funkciju, Čustović je krajem aprila govorio u intervjuu za Mediacentar.

U 2019. i 2018. godini, RTRS je kažnjen šest puta od strane RAK-a zbog kršenja načela pravičnosti i nepristrasnosti u ukupnom iznosu od 73.000 KM. 

U 2018. godini Agencija je izvršila monitoring i analizu cjelokupnog informativnog programa sva tri javna RTV servisa u periodu od mjesec dana. Analiza je pokazala da je RTRS u svom informativnom programu ''kontinuirano tendenciozno promovirala interese jedne strane, tj. vladajuće političke strukture, kroz selektivan pristup izvještavanju, konstantno prikazivanje favoriziranih pojedinaca ili subjekata na afirmativan način te u pozitivnom kontekstu, dok je o aktivnostima opozicionog bloka stranaka u velikom broju slučajeva izvještavala isključivo kritički.''

“Taj kandidat (Milinović) je bio direktor RTRS-a, javnog servisa koji smo mi kao Vijeće kažnjavali bar deset puta u našem mandatu zbog kršenja kodeksa... Sada smo mi faktički nagradili nekoga ko je radio protivno pravilima RAK-a”, u intervjuu je istakao Čustović.

Draško Milinović je krajem decembra prošle godine podnio ostavku na poziciji direktora Radiotelevizije Republike Srpske zbog, kako se tada pisalo u medijima, prelaska na drugo radno mjesto. Portal Srpska.info je i u to vrijeme kao razlog ostavke naveo imenovanje Milinovića na mjesto direktora RAK-a.

Izvor: Klix.ba

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.