RAK kaznio RTRS i generalnog direktora sa 60.000 KM

RAK: Novčana kazna za RTRS i generalnog direktora

RAK kaznio RTRS i generalnog direktora sa 60.000 KM

RTRS nije postupila po nalogu Agencije da izvrši priključenje Televizije K3 d.o.o. iz Prnjavora na digitalno zemaljsko emitovanje u Multipleks-u A u digitalnom području Kozara.
 
Foto: Pixabay
 
Regulatorna agencija za komunikacije izrekla je Radio televiziji Republike Srpske novčanu kaznu u iznosu od 45.000 KM zbog nepostupanja po nalogu iz Zaključka Agencije, radi kršenja člana 46. Zakona o komunikacijama i člana 143. Pregleda povreda i odgovarajućih kazni koje izriče Regulatorna Agencija za komunikacije, kao i novčanu kaznu u iznosu od 15.000 KM generalnom direktoru RTRS-a, Drašku Milinoviću, kao odgovornom licu.
 
RAK je prema odluci Vijeća ministara BiH ovlašten za izdavanje saglasnosti za digitalno zemaljsko emitovanje TV stanicama u BiH koje trpe smetnje zbog početka digitalnog emitovanja u BiH, poput TV K3, te je ovlaštena da donošenjem Zaključka primijeni izvršne mjere koje se moraju ispoštovati u određenom roku, što RTRS nije učinila.
 
Tokom postupka, RTRS je osporavala zakonitost Odluke koju je donijelo Vijeće ministara BiH, a na osnovu koje je Agencija izdala nalog. U izjašnjenju, RTRS je isticala ulogu koja je u procesu digitalizacije dodijeljena javnim RTV servisima  u pogledu korištenja Multipleks-a A (MUX A) i Multipleks-a  B (MUX B), na način da je svako priključenje komercijalnih televizija na zahtjev Agencije smatrala osporavanjem prava na imovinu RTRS-a, odnosno opreme za digitalno emitovanje, navode iz RAK-a.
 
Vodeći se članom 4. Pregleda povreda i odgovarajućih kazni koje izriče Regulatorna agencija za komunikacije, a u kojem se, između ostalog, navodi da svi korisnici dozvola Agencije imaju prava propisana odgovarajućom dozvolom Agencije i dužna su pridržavati se Zakona, svih propisa Agencije i uslova dozvole, nepostupanjem po zahtjevu, RTRS je onemogućila Agenciju da izvršava svoje obaveze u procesu digitalizacije utvrđene Odlukom koju je donijelo Vijeće ministara BiH, a koja obavezuje i uključuje prava i obaveze kako Agencije, tako i javnih RTV servisa Bosne i Hercegovine.