Dodijeljena nagrada European Press Prize, CIN u užem izboru

Dodijeljena nagrada European Press Prize, CIN u užem izboru

Dodijeljena nagrada European Press Prize, CIN u užem izboru

U Berlinu je održana svečanost dodjele „Evropske nagrade za istraživačko novinarstvo“, a priča novinara CIN-a je među pet najboljih u 2020. godini.

foto: CIN

Stručni žiri, sastavljen od istraživačkih novinara širom Evrope, dodijelio je u Berlinu nagrade za pet najboljih novinarskih radova u pet kategorija za 2020. godinu. U konkurenciji je sudjelovalo više od hiljadu novinarskih priča iz 47 evropskih država, što je ujedno bio i najveći broj prijava od 2012. godine od kada se ova nagrada dodjeljuje, piše CIN.

U kategoriji za najbolje novinarsko istraživanje nagradu je osvojila priča „How marrying Putin’s daughter gave Kirill Shamalov offshores“, ruskih istraživačkih novinara mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

U konkurenciji za ovu nagradu bili su i novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Mubarek Asani i Nino Bilajac, a njihova priča „Novinari CIN-a razotkrili mrežu trgovaca glasovima“ ocijenjena je kao jedna od pet najboljih evropskih istraživačkih priča u 2020. godini.

Na svečanosti su dodijeljene nagrade u još četiri kategorije: „Innovation Award“ u kojoj je najbolji bio španski portal Maltida.es za provjeru činjenica, „Opinion Award“ je osvojio mađarski novinar Ivan Zsolt Nagy za kolumnu „When Trianon hurts differently“, dok je nagrada u kategoriji „Distinguished Reporting Award“ data poljskom novinaru Januszu Schwertneru za priču „Love in the time of plague“ o transfobiji i dječijim samoubistvima.

„The Special Award“ osvojili su nezavisni bjeloruski novinari za projekat o brutalnosti policije tokom protesta protiv vlasti predsjednika Aleksandra Lukašenka „How belarusian police beat protesters“.

Izvor: CIN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.