Dezinformacije o koronavirusu bi mogle uticati na odluke građana o vakcinisanju

Dezinformacije o koronavirusu bi mogle uticati na odluke građana o vakcinisanju

Dezinformacije o koronavirusu bi mogle uticati na odluke građana o vakcinisanju

Oko polovine američkih i britanskih ispitanika reklo da je bilo spremno na vakcinaciju prije nego što su bili izloženi dezinformacijama o vakcini protiv koronavirusa.

foto: pixabay

Širenje teorija zavjere i dezinformacija podstiču nepovjerenje građana u vakcine protiv koronavirusa što bi moglo uticati da nivo vakcinisanja građana bude ispod stepena koji je potreban za zaštitu stanovništva, pokazalo je istraživanje koje je sproveo London School of Hygiene & Tropical Medicine u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.

Istraživanje kojim je obuhvaćeno osam hiljada građana navedenih zemalja je pokazalo da je manje od 55 posto njih spremno vakcinisati se protiv COVID-19, a taj procenat je, kako se navodi, potreban da bi se stekao potrebni imunitet, piše Reuters.

U istraživanju se navodi da je u periodu od juna do augusta ove godine, tri hiljade ispitanika u svakoj od navedenih zemalja bilo izloženo dezinformacijama o vakcinama protiv koronavirusa na društvenim mrežama, dok je bilo po hiljadu ispitanika u svakoj zemlji koji su kontrolisali i primali činjenične informacije o vakcini protiv koronavirusa.

Rezultati istraživanja su pokazali da je 54 posto ispitanih Britanaca i 41,2 posto ispitanih Amerikanaca reklo da je bilo spremno da se vakciniše prije nego što su bili izloženi pogrešnim informacijama o vakcini protiv koronavirusa. Nakon dezinformacija koje su se širile na društvenim mrežama, taj broj je u Velikoj Britaniji opao za 6,4 posto, a u Sjedinjenim Američkim Državama za 2,4 posto.

Vakcinaciju protiv koronavirusa će, kako se navodi u istraživanju, u obje zemlje uglavnom odbiti osobe bez fakultetske diplome i sa niskim prihodima, kao i osobe koje nisu bijelci.

Također se navodi da su u odnosu na muškarce, žene spremnije odbiti vakcinu protiv COVID-19, kao i da je više ispitanika spremno na vakcinaciju ukoliko bi time zaštitili njihove porodice, prijatelje ili rizične grupe.

Jedna od autorica istraživanja i profesorica na London School of Hygiene & Tropical Medicine, Heidi Larson rekla je da vakcine mogu djelovati samo ako se građani vakcinišu, kao i da dezinformacije, ali i platforme na kojima se one šire, utiču na već postojeću nervozu i nesigurnost oko novih vakcina protiv koronavirusa. Sve ovo, kako je navela Larson, je prijetnja za nivo prihvaćenosti vakcinisanja kod građana.

Istraživanje je objavljeno nakon što su farmaceutske kompanije, američki “Pfizer” i njemački “BioNTech”, na osnovu rezultata kliničkih ispitivanja, objavile da je efikasnost njihovih vakcina protiv koronavirusa 90 posto.

Izvor: Reuters, London School of Hygiene & Tropical Medicine

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.