Detaljan izvještaj IFJ-a o ubistvima novinara i medijskih radnika u 2021.

Detaljan izvještaj IFJ-a o ubistvima novinara i medijskih radnika u 2021.

Detaljan izvještaj IFJ-a o ubistvima novinara i medijskih radnika u 2021.

Tokom prošle godine ubijeno je 47 novinara i medijskih radnika, a u izvještaju IFJ-a navedene su tačne okolnosti njihovih ubistava.
 
foto: Pixabay
 
Međunarodna federacija novinara (IFJ) objavila je izvještaj o novinarima i medijskim radnicima koji su poginuli tokom 2021. godine u incidentima vezanim za posao.
 
Njihov godišnji izvještaj detaljno opisuje okolnosti ubistva 47 osoba koja su se dogodila tokom ciljanih napada, bombardovanja i incidenata unakrsne vatre, kao i dva slučajna ubistva.
 
IFJ je počeo objavljivati godišnje izvještaje o ubistvima novinara od 1990. godine i od tada je u svijetu pobrojano ukupno 2.725 novinara i medijskih radnika koji su izgubili živote u nasilju. Prošle godine je registrovano 18 ubistava manje nego prethodne godine kada je ubijeno 65 ljudi.
 
Uprkos ovom smanjenju, 2021. je bila i godina u kojoj je zabilježen značajan porast u prijetnjama novinarima i slobodi medija. IFJ je registrovao rekordan broj novinara u pritvoru - 365 - koji su zatvoreni zbog njihovog izvještavanja, što je značajno povećanje u odnosu na 235 zabilježenih prošle godine. 
 
Novinari koji su uhapšeni su izvještavali o protestima ili pokušavali izvještavati o krizi COVID-19, što predstavlja pitanja koja su od javnog interesa.
 
IFJ je tokom 2021. pisao i o prijetnji slobode medija koja se javila u obliku Pegasusa, odnosno špijunskog softvera za nadzor putem mobilnih telefona koji je bio usmjeren i na novinare. 
 
Ove godine je najmanje sedam novinarki u svijetu ubijeno tokom svog rada. Afganistan je zemlja koja plaća najvišu cijenu. Vijeće za ravnopravnost spolova IFJ-a posebno je zabrinuto zbog situacije afganistanskih novinarki i vjeruje da se moraju udvostručiti napori da se zaštite njihovi životi i životi njihovih porodica.
 
Međunarodna federacija novinara također osuđuje uznemiravanje novinarki na internetu širom svijeta i poziva redakcije, internetske platforme i vlade da poduzmu mjere kako bi uspostavili održiva rješenja za iskorjenjivanje ove pošasti.
 
U 2021. godini, Međunarodni fond za sigurnost IFJ-a nastavio je da pomaže novinarima i medijskim radnicima i članovima njihovih porodica te je platio više od 90.000 eura pomoći u svrhu njihovog prebacivanja na sigurno, dobijanja medicinskog tretmana ili pravne pomoći. Tako je pružena podrška novinarima i medijskim radnicima u Nigeriji, Afganistanu, Mijanmaru, Francuskoj…
 
Kompletnu listu na kojoj je naveden oblik pomoći možete pronaći na ovom linku, dok integralan izvještaj o ubistvima novinara i medijskih radnika možete pronaći ovdje.
 
Izvor: IFJ 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje