Danas je Svjetski dan fotografije

Danas je Svjetski dan fotografije

Danas je Svjetski dan fotografije

Profesionalni fotografi i fotografi amateri širom svijeta, 19. august obilježavaju kao praznik svog životnog poziva.
 
Foto: Pixabay
 
Danas se obilježava Svjetski dan fotografije, prvog medija koji nam je pomogao u očuvanju vizualne memorije uz pomoć tehnologije.
 
Praznik je posvećen događaju iz 1839. godine kada je Francuska akademija nauka svijetu predstavila fotografsku tehniku poznatiju kao dagerotipija. Zaslužan za razvoj dagerotipije bio je francuski umjetnik i hemičar Louis-Jaques-Mandé Daguerre po kojem se proces i imenuje.
 
"Radi se o bakrenoj ploči koja je prekrivena slojem srebra, a zatim jodirana da bi se postigla fotoosjetljivost sloja. Kao posljedica eksponiranja nastaje latentna slika koja postaje vidljiva tek nakon procesa razvijanja, odnosno nakon izlaganja ploče parama zagrijane žive", objašnjen je postupak dagerotipije na portalu Fotografija.hr.
 
L. Daguerre: Boulevard du Temple, Paris, 1838.
 
Prema podacima zvanične stranice Svjetskog dana fotografije, projekat je započeo 2009. godine, a prvi put praznik se obilježava 2010. godine. Praznik je opisan kao "međunarodni događaj 19. augusta koji slavi strast prema fotografiji u našim zajednicama".
 
Osnivač projekta je fotograf Korske Ara, a najznačajnije obilježavanje praznika ogleda se u postavljanju fotografija širom svijeta na zvaničnu stranicu.