CPJ poziva vlasti u Srbiji da odustanu od krivičnih prijava protiv novinara iz Sombora

CPJ poziva vlasti u Srbiji da odustanu od krivičnih prijava protiv novinara iz Sombora

CPJ poziva vlasti u Srbiji da odustanu od krivičnih prijava protiv novinara iz Sombora

Novinari Mikić i Majstorov su za CPJ kazali da su radili kao novinari koji su pratili pripreme za protest, ali da nisu organizovali niti se pridružili demonstracijama.
 
foto: SOinfo.org
 
Komitet za zaštitu novinara (CPJ) pozvao je vlasti u Srbiji da odustanu od krivičnih prijava protiv novinara lokalnog portala iz Sombora SOinfo.org Save Majstorova i Sare Mikić.
 
„Srpske vlasti treba da odustanu od krivičnih prijava protiv novinara Save Majstorova i Sare Mikić i da obezbijede da novinari ne budu suočeni sa pravnim uznemiravanjem zbog njihovog izvještavanja“, rekao je Attila Mong, predstavnik CPJ-a za Evropu. “Izvještavanje o demonstracijama je u javnom interesu i vlasti bi trebalo da prestanu da progone novinare samo zato što rade svoj posao”, dodao je.
 
Protiv novinara Majstorova i Mikić je, uključujući i aktivistu grupe građana „Šamar“ iz Sombora Danijela Mirkova, 12. aprila podnesena krivična prijava za organizovanje nelegalnog protesta i blokadu saobraćaja u decembru 2021.
 
U Zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka navodi se da se Sava Majstorov, Sara Mikić i Danijel Mirkov sumnjiče da su izvršili prekršaj iz člana 22 stav 1 tačka 2 – Zakon o javnom okupljanju. Prema opisu, 4. decembra na Vidovdanskom trgu došlo je do narušavanja javnog reda i mira od Majstorova, Mikić i Mirkova, jer su navedenog dana, bez prethodne pisane prijave nadležnom organu, tj. Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, organizovali javno okupljanje građana, na kome se po procjeni podnosioca prijave (službenika PU Sombor) okupilo oko 200 građana koji su se nalazili na putu i time potpuno blokirali javni saobraćaj u vremenskom periodu od 14 do 16 sati, piše između ostalog u Zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka, a prenosi SOinfo.org.
 
Majstorov na portalu piše da su „kao ‘dokaze’ da su organizovali blokade, navedeni njegovi i tekstovi Sare Mikić na SOinfo, a to su bile najave, odnosno izvještaji o blokadama u Somboru.
 
Napisao je i da su ga „'policijski snimatelji' pratili u stopu, pa su samim tim svjedočili pripremanju izvještaja SOinfo.org portala u ugostiteljskom objektu u blizini kružnog toka, kao i da članovi redakcije ni u jednom momentu nisu blokirali saobraćajnice”.
 
„Nekoliko sati pred održavanje prve blokade na kružnom toku, Majstorov, Mirkov i Mikić bili su pozvani na informativne razgovore u policiju gde im je saopšteno da su oni prepoznati kao organizatori skupa te 'da će organizovanjem javnog okupljanja bez prethodne najave izvršiti prekršaj i da će protiv njih biti podnete prekršajne prijave'. Policijskim službenicima je tom prilikom jasno rečeno da niko od pozvanih nema veze sa organizacijom skupa, ali da će biti prisutni na njemu, iz poslovnih odnosno privatnih razloga”, naveo je Majstorov u objavi.
 
On je podsjetio i da su pritisci na građane, učesnike blokada, među koje su svrstani i novinari SOinfo.org portala, intenzivirani polovinom decembra, kada je upućeno više desetina prekršajnih prijava po članu 333 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, zbog kretanja i zadržavanja u raskrsnici koje je dovelo do obustave saobraćaja.
 
Mikić i Majstorov su za CPJ kazali da su radili kao novinari koji su pratili pripreme za protest protiv novih zakona koji podstiču eksploataciju litijuma u toj oblasti, ali da nisu organizovali niti se pridružili demonstracijama. Takođe, dodali su i da su vlasti koristile članke objavljene u SOinfo-u i video zapise novinara na mjestu događaja kao dokaz da su se oni navodno pridružili i organizovali protest.
 
Novinari bi, ako budu osuđeni, mogli da dobiju kaznu do 150.000 dinara (1.347 dolara). Ročište je bilo zakazano za ponedjeljak, 9. maj, ali je odloženo na zahtjev advokata novinara.
 
Iz CPJ-a je saopćeno da su poslali upit Tužilaštvu u Somboru za komentar u vezi sa prijavama protiv novinara, ali da još nisu dobili odgovor.
 
Podsjetimo, širom Srbije je tokom decembra 2021. bilo organizovano nekoliko protesta a zahtjevi su između ostalih bili i u vezi sa eksploatacijom litijuma i protiv kompanije “Rio Tinto”. 
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.