Condé Nast: Hiljade arhivskih fotografija dostupne besplatno

Condé Nast: Hiljade arhivskih fotografija dostupne besplatno

Condé Nast: Hiljade arhivskih fotografija dostupne besplatno

Condé Nast, izdavač nekih od najpopularnijih časopisa na svijetu, otvara arhiv neobjavljenih fotografija iz Voguea i Vanity Faira.

Foto: Sy Kattelson/Condé Nast via Getty Images

U partnerstvu sa fotografskom agencijom Getty Images, izdavač Condé Nast objavio je Condé Nast Collection, arhiv hiljada do sada neobjavljenih fotografija urađenih za potrebe magazina kao što su New Yorker, Vanity Fair, Vogue i GQ. Fotografije su dio tzv. "mrtvačnice", arhiva od milion i po fotografija koje su snimljene ali nisu izabrane za objavljivanje u časopisima. 

Kolekcija sadrži preko 30.000 fotografija, naslovnica i ilustracija koje su proslavile fotografe poput Edwarda Steichena, Horsta P. Horsta, Cecila Beatona i drugih, a za subjekte ima slavne osobe, političare, modne ikone i situacije iz svakodnevnog života uhvaćene objektivom nekih od najslavnijih fotografa koji su djelovali u posljednjih stotinu godina, koliko Condé Nast djeluje.

Arhiv je prvobitno otvoren pretplatnicima na usluge agencije Getty Images, ali je najavljeno da će neke od fotografija biti dostupne i potpuno otvoreno, bez pretplate. 

Izvor, Quartz, Observer