Bjeloruske vlasti kažnjavaju advokate koji brane ljudska prava

Bjeloruske vlasti kažnjavaju advokate koji brane ljudska prava

Bjeloruske vlasti kažnjavaju advokate koji brane ljudska prava

Obavljanje posla zabranjeno je najmanje 27 advokata koji su govorili protiv nedavnog vala represije u Bjelorusiji, piše IFEX.

foto: screenshot/IFEX

Zabranu bavljanja svojim poslom dobila su četiri advokata koja su zastupala bivšeg predsjedničkog kandidata Bjelorusije Viktara Babaryku, piše IFEX.

U posljednjem politički motivisanom obračunu sa advokatima, advokatska komora iz Minska je 25. oktobra ove godine zabranila rad advokatici Nataliji Matskevich koja je bila jedna od četiri advokata koji su zastupali Babaryku.

Babaryka je, kako piše IFEX, zbog politički motivisanih optužbi uhapšen u junu 2020., uoči predsjedničkih izbora koji su u Bjelorusiji održani 9. avgusta iste godine, a u julu ove godine je osuđen na 14 godina zatvora zbog “velikog podmićivanja” i “pranja nedopuštenih sredstava”.

Ministarstvo pravosuđa iz Bjelorusije je 20. oktobra ove godine suspendovalo licencu Evgenije Pylchenki, advokatice koja ja također zastupala bivšeg predsjedničkog kandidata, a IFEX piše da su navedene suspenzije uslijedile ubrzo nakon ulaganja žalbe u slučaju Babaryka, kao i da su njihove advokatske kolege navele da je riječ o apsurdnim sankcijama utemeljenim na tvrdnjama poput navodno netačno formulisanim pitanjima koja su postavljena svjedocima tokom suđenja.

Nakon presude Babaryki, u julu ove godine, bjeloruske vlasti su njegovom tadašnjem advokatu Dmitryu Layevskyu oduzele advokatsku licencu zbog “neprimjerenih komentara o radu njegovih kolega”, a navodi se i da je Layevsky i prije toga bio izložen pristicima vlasti i advokatske komore iz Minska.

Osim toga, licenca je oduzeta i advokatu Aliaksandru Pylchenku i to zbog, kako se navodi, komentara u masovnim medijima.

Bjeloruske vlasti su, kako se navodi, od avgusta 2020. godine pojačale pritisak na advokate koji javno govore o kršenju ljudskih prava i brane klijente u politički motivisanim slučajevima, a osim ometanja u radu, advokati su izloženi prijetnjama, hapšenjima, oduzimanju licenci i suočavaju se sa kaznenim prijavama.

IFEX piše da državna advokatska komora u Bjelorusiji nije pružila zaštitu svojim članovima, kao i da je zabranjen ili suspendovan rad najmanje 27 advokata koji su govorili o nedavnom valu represije u toj zemlji.

Tokom novembra ove godine, na snagu bi trebale stupiti i nove zakonske restriktivne izmjene i dopune kojima će biti povećane ovlasti bjeloruskog ministarstva pravosuđa nad advokatima u toj zemlji čime će se uticati na njihovu nezavisnost.

Kako piše IFEX, samovoljna suspenzija i isljučivanje bjeloruskih advokata ne samo da im oduzima mogućnost bavljenja svojim poslom, nego potkopava i pravo njihovih klijenata na pravnog savjetnika.

Izvor: IFEX

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.