BH novinari: Vlasti i kriminalci pokušavaju utišati televizije N1 i BN

BH novinari: Vlasti i kriminalci pokušavaju utišati televizije N1 i BN

BH novinari: Vlasti i kriminalci pokušavaju utišati televizije N1 i BN

Vodi se primitivna i sigurnosno opasna politička i nacionalistička hajka protiv novinara i urednika N1 i BN, istakli su BH novinari.

foto: Facebook

Nove, neprihvatljvo agresivne političke i sigurnosne prijetnje upućene su televizijama N1 i BN, upozorio je Upravni odbor Udruženja BH novinari u saopštenju. Dodali su da su prisutni i dugotrajni pokušaji rušenja profesionalnog integriteta i dostojanstva novinara i novinarki i urednika i urednica tih medijskih kuća.  

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je, podsjećaju BH novinari, 12. septembra na pres-konferenciji izvrijeđao novinarku Tijanu Milinković, dopisnicu BN TV iz Banjaluke, kao i sve duge novinare i novinarke i vlasnika ove televizije, nazivajući ih „stranim plaćenicima“, „izdajnicima“ i „zaštićenima kao međedi“, te istovremeno zaprijetio kako će „doći kraj podaničkoj i izdajničkoj politici izvještavanja“. Isti dan, dodaje se u saopštenju BH novinara, u Doboju je žrtva verbalnog napada bila još jedna novinarka BN TV - Vesna Vukmirović, koju je izvrijeđao Srećko Rekanović, predsjednik Skupštine opštine Doboj, i odbio odgovoriti na, kako naglašavaju BH novinari, legitimno novinarsko pitanje samo zato što je riječ o BN TV.

„Ciljana, neprimjerena i sigurnosno veoma opasna hajka mjesecima se vodi putem društvenih mreža Facebook i Twitter protiv Amira Zukića, urednika N1 TV, gdje više osoba iz kriminalnog miljea objavljuju prijeteće video poruke, psuju i šire mrzilačke komentare i prijetnje smrću, dovodeći u pitanje ličnu i porodičnu sigurnost urednika Zukića“, navodi se u saopštenju BH novinara.

Uz navedeno, kako se dodaje, skandalozan je i politički zahtjev Sanje Vulić, zastupnice SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine (BiH), da se zabrani emitovanje zemaljskog signala N1 na području RS, o čemu će se uskoro izjašnjavati i Parlament BiH.     

Upravni odbor BH novinara izražava zabrinutost zbog činjenice da se u oba bh. entiteta – Federaciji BiH i RS, vodi višegodišnja brutalna, primitivna i sigurnosno opasna politička i nacionalistička hajka protiv novinara i urednika ove dvije privatne televizije, pluralisitčki orijentirane i posvećene pravu građana na pristup različitim informacijama, mišljenjima i sadržajima od javnog značaja.

„Pokušaj utišavanja N1 i BN, te obeshrabrivanje i onemogućavanje njihovim uposlenicima da slobodno i dostojanstveno rade svoj posao, u suprotnosti su sa standardima Evropske unije (EU) o slobodi medija i izražavanja. Ovaki postupci direktno krše uvjete BiH za pristupanje EU, uključujući i listu prioriteta koje država mora ispuniti da bi uopće dobila priliku početi pregovarati o pridruživanju zajednici evropskih država“, istakli su BH novinari.   

Udruženje poziva nadležne policijske i tužilačke organe da hitno istraže prijetnje novinarima televizija N1 i BN, te poduzmu zakonom propisane mjere kažnjavanja osoba koje ugrožavaju njihovu sigurnost i dovode u pitanje profesionalni integritet.

Istovremeno, dodaje se, pozivaju predstavnike i institucije međunarodne zajednice u BiH da iskoriste svoje ovlasti i adekvanto reaguju prema javanim zvaničnicima u BiH koji ne poštuju medijske slobode niti poštuju prava i dostojanstvo medijskih radnika.  

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.