BH novinari traže da se istraže prijetnje smrću upućene dopisnici Srne

BH novinari traže da se istraže prijetnje smrću novinarki Jeleni Dešić upućene na Facebooku

BH novinari traže da se istraže prijetnje smrću upućene dopisnici Srne

Jeleni Dešić prijetnje su upućene nakon izvještavanja o skladištenju otpada na području općina Drvar i Bosansko Grahovo. 

foto: pixabay

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima osudili su i zatražili hitno provođenje istrage za prijetnje smrću koje su dopisnici Novinske agencije Republike Srpske SRNA iz Drvara Jeleni Dešić upućene nakon izvještavanja o skladištenju otpada na području općina Drvar i Bosansko Grahovo putem društvene mreže Facebook.

BH novinari pišu da je novinarki Dešić upućeno niz prijetnji smrću nakon izvještavanja o problemu otpada iz Italije koji se odlaže na područjima Drvara i Bosanskog Grahova, a gdje joj je, između ostalog, prijećeno “vješanjem” i “spaljivanjem na lomači”. Kako se navodi, prijetnje, kao i niz uvredljivih komentara upućene su na Facebook stranici Socijalističke partije iz Drvara, ispod posta u kojem je objavljena “poslovna prepiska novinarke Dešić i Rodoljuba Dinića, jednog od direktora preduzeća ‘Krom reciklaža’ iz Drvara, koja je uvezla otpad iz Italije”.

“Istovremeno, Upravni odbor BH novinara smatra da korištenje zvanične Facebook stranice Socijalističke partije iz Drvara za „obračun“ sa novinarkom, te dozvola administratora navedene stranice da se na njoj objavljuju izrazito prijeteći i uvredljivi komentari, uključujući i govor mržnje, predstavlja otvoren politički pritisak na medije i njihovo izvještavanje, u ovom slučaju na rad agencije Srna i novinarke Dešić”, pišu iz ovog udruženja.

Iz BH novinara i Linije za pomoć novinarima su od Ministarstva unutrašnjih poslova Livanjskog kantona – Policijske stanice u Drvaru zatražili hitno pokretanje istrage u vezi sa navedenim prijetnjama putem društvene mreže, kao i pronalazak odgovornih osoba i njihovo procesuiranje u skladu sa zakonom. Iz ovog udruženja su naglasili da su ovakvi postupci prema novinarima, posebno kada su inicirani od strane političkih stranaka i njihovih zvaničnika, nedopustivi i u suprotnosti sa demokratskim i evropskim vrijednostima, te ozbiljno dovode u pitanje medijske slobode i sigurnost novinara. Dodali su i da će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije i od njih zatražiti da zaštite prava napadnute novinarke i njenih kolega.

Prijetnje srmću su upućene i novinarki i urednici portala eTrafika Vanji Stokić, kao i novinaru N1 televizije Nikoli Vučiću. U slučaju prijetnji smrću koje su 23. maja ove godine na Facebooku upućene Stokićevoj, prošle sedmice je obustavljena istraga protiv odgovorne osobe, a Stokićeva je nakon ove odluke za Media.ba rekla da ovakve odluke ohrabruju ljude da slobodno prijete i šire govor mržnje.

Obustavljanje istrage u slučaju prijetnji upućenih Stokićevoj osudili su i Reporteri bez granica koji su podsjetili i na prijetnje koje su putem Twittera upućene novinaru Vučiću. Reporteri bez granica pišu da su bh. novinari često izloženi zatrašivanju, te su podsjetili i na slučaj napada policije na novinarku Nidžaru Ahmetašević.

Prema Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica 2020, Bosna i Hercegovina se nalazi na 58. mjestu od 180 zemalja.

Izvor: BH novinari, RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.