BH novinari: Protest Gradskom vijeću Zenice zbog napada na novinare

BH novinari: Protest Gradskom vijeću Zenice zbog napada na novinare

BH novinari: Protest Gradskom vijeću Zenice zbog napada na novinare

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je najoštriji protest Gradskom vijeću Zenice zbog verbalnih prijetnji i uvreda novinarima Adnanu Džonliću, uredniku portala Zenicablog, i Harunu Bošnjaku, dopisniku BHRT, koje im je uputio gradonačelnik Fuad Kasumović na prošlosedmičnom zasjedanju Vijeća. 

"UO BH novinara smatra nedopustivim i nedemokratskim korištenje zasjedanja Gradskog vijeća Zenice za verbalne i druge obračune sa novinarima, što se ponavlja već mjesecima, bez adekvatne reakcije članova Vijeća ili sprečavanja zloupotrebe govornice za obračun sa novinarima. Podsjećamo, ometanje novinara u njihovom radu, pozivanje na javni linč i direktno vrijeđanje predstavljaju najgrublji institucionalni pritisak na medije i kršenje prava na slobodan, siguran i dostojanstven rad. Direktnu odgovornost za takve postupke snosi ne samo gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je prijetio novinarima, već i svi članovi Vijeća sa v.d. predsjedavajućim Jasminom Hodžićem na čelu, koji ništa nisu poduzeli da se konačno zaustavi bahat i primitivan odnos prema pojedinim novinarima", kaže se u saopštenju.
 
Pored Adnana Džonlića i Haruna Bošnjaka, na meti napada gradonačelnika Kasumovića ranije su bili dopisnica FTV Gordana Ristović Muslija, novinar portala Klix Elmedin Mehić i saradnik portala Faktor Benaris Mahmić, te lokalni medij - RTV Zenica. 
 
UO BH novinara zahtijeva od Gradskog vijeća Zenice poduzimanje hitnih i zakonom propisanih mjera za siguran i dostojanstven rad svih novinara koji izvještavaju sa sjednica Vijeća, kao i sprečavanje svakog pojedinca da sjednice Vijeća koristi kao javni poligon za odstrjel novinara. Ukoliko takve mjere izostanu, BH novinari će razmotriti druge zakonske mogućnosti zaštite prava novinara i zaustavljanje institucionalnog pritiska na novinare i jedan broj medija u Zenici.