BH novinari pozivaju Vladu RS da povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru

BH novinari pozivaju Vladu RS da povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru

BH novinari pozivaju Vladu RS da povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru

Predložene izmjene zakona uvode dodatne, represivne mjere nad novinarima te krše međunarodne standarde slobode izražavanja i slobodnog rada medija. 

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni zahtjev Vladi Republike Srpske da hitno povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, čijim bi se usvajanjem doveli u pitanje funkcioniranje medija i svakodnevni rad novinara, uključujući i pravo na snimanje i fotografiranje javnih službenika tokom obavljanja profesionalnih zadataka. 

Izmjenama Zakona o javnom redu i miru u RS, usvojenim na sjednici Vlade RS 28. marta 2019., predloženo je da se kaznama od 500 do 1.500 KM  ili  zatvorom u trajanju od 60 dana sankcionira svaka osoba koja „neovlaštenim fotografiranjem ili snimanjem ometa javne službenike dok vrše svoju dužnost“.

UO BH novinara smatra da se predloženim izmjenama Zakona o javnom redu i miru uvode dodatne, represivne mjere nad novinarima iz RS,  ali i iz cijele BiH koji obavljaju profesionalne zadake na teritoriji tog entiteta, te krše međunarodni standardi slobode izražavanja i slobodnog rada medijskih profesionalaca. Navedenim izmjenama se također krše pravila OSCE, Vijeća Evrope i drugih evropskih institucija o dozvoljenom snimanju i fotografiranju događaja od javnog značaja, bez prethodnog traženja dozvole od policije ili bilo kojeg drugog javnog organa. Ta pravila propisuju i da se snimljeni materijal ne može oduzimati od novinara, snimatelja i fotoreportera bez odluke nadležnog suda.

Članovi UO BH novinara pozivaju poslanike Narodne skupštine RS da, ukoliko se nacrt izmjena Zakona o javnim redu i miru ipak pojavi u parlementarnoj proceduri, ne glasaju za Vladin prijedlog i da na taj način onemoguće dodatna ograničenja i pritiske na novinare i sve druge građane. Poslednjih nekoliko mjeseci svjedočili smo nedozvoljenoj upotrebi sile nad novinarima, aktivistima i građanima Banje Luke od strane policije RS – usvajanjem navedenih izmjena otvorio bi se zakonski prostor za još snažniju represiju i potpuno derogiranje ljudskih prava i sloboda u tom entitetu. Uz odlučno „NE“ narodnih poslanika u NSRS, BH novinari zahtijevaju i rezolutan odgovor i mjere međunarodnh organizacija u BiH koje mogu zastaviti izmjene Zakona o javnom redu i miru u RS.

Izvor: BHN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.