BH novinari: Nedopustivo je osporavanje slobode kreiranja programskih sadržaja na TVSA

BH novinari: Nedopustivo je osporavanje slobode kreiranja programskih sadržaja na TVSA

BH novinari: Nedopustivo je osporavanje slobode kreiranja programskih sadržaja na TVSA

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije osuđuje političke pritiske na TVSA, kao i zahtjeve za smjenom v.d. direktorice Kristine Ljevak, koji su praćeni prijetnjama i nacionalističkom hajkom na njen lični i profesionalni integritet.

Smatraju nedopustivim osporavati slobodno kreiranje programskih sadržaja i odluku TVSA da emitira igrani film „Tužitelj, branitelj, otac i sin“ bugarske redateljice Iglike Trigonove, te na osnovi sadržaja filma i njegovih poruke donositi zaključke o profesionalnom odnosu tog medija i svih njegovih uposlenika prema žrtvama genocida u Srebrenici i komemoraciji održanoj 11. jula ove godine. Posebno su neprihvatljivi pokušaji povezivanja nacionalne pripadnosti  Kristine Ljevak i odluke o emitiranju filma. Oni predstavljaju najgori oblik širenja međunacionalne mržnje i direktna su prijetnja njenoj sigurnosti i svakodnevnom obavljanju profesionanih zadataka na teritoriji Kantona Sarajevo.  

UO BH novinara prihvata da se boračkim udruženjima, udruženjima žrtava i svima drugima ne dopada emitirani film niti njegov sadržaj, i u tom kontekstu imaju zakonske mogućnosti podnijeti žalbu Regulatornoj agenciji za komunikacije, koja je nadležna ispitati da li je emitiranje filma u skladu sa standardima profesionalnog, odgovornog i etičkog novinarstva. Ali ono što je neprihvatljivo i u suprotnosti je sa medijskim slobodama i ljudskim pravima jeste manipulativno tumačenje sadržaja filma i nastavak orkestrirane, političke i ksenofobične hajke na Kristinu Ljevak, novu upravu i rukovodstvo TVSA, koji neprekidno traju tri mjeseca. U prilog tvrdnji o ciljanim političkim pritiscima govori i činjenica da je samo nekoliko mjeseci ranije taj film javno prikazan u Sarajevu u okviru programa MESS fesivala – Modul Memorije, a tada nije bilo nikakvih negativnih reakcija, prijetnji ili suprotstavljanja njegovom prikazivanju.

UO BH novinara poziva Nadzorni odbor TVSA da poduzme sve mjere zaštite političke nezavisnosti i profesionalnog integriteta sarajevske javne televizije, te da osigura slobodan i dostojanstven rad svim njenim uposlnicima, sa v.d. direktoricom Kristinom Ljevak na čelu.