BH novinari: Javni protest zbog napada na novinara RTV Zenica

BH novinari uputili javni protest zbog napada na novinara RTV Zenica, Sinana Gluhića

BH novinari: Javni protest zbog napada na novinara RTV Zenica

Novinar Sinan Gluhić je prilikom napada zadobio lakše tjelesne povrede.

Foto: Direktno.ba

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima su zbog fizičkog napada na Sinana Gluhića, novinara Radiotelevizije (RTV) Zenica, uputili javni protest Kantonalnom odboru Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Zenica.

Napad se desio u petak ujutro kada je na novinara Gluhića u centru Zenice fizički nasrnuo član A-SDA stranke Sulejman Spahić, nanijevši mu lakše tjelesne povrede, a napadu su prethodile višednevne verbalne prijetnje i uvrede članova najužeg rukovodstva ove stranke putem telefona i društvenih mreža, posebno Facebooka, pišu BH novinari.

BH novinari su osudili verbalno nasilje i ugrožavanje sigurnosti novinara Gluhića, a od Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) zahtijevaju hitnu istragu napada i poduzimanje zakonskih radnji koje će osigurati kažnjavanje napadača Sulejmana Spahića i drugih osoba koje stoje iza ovog čina.

“Nedopustivo je da se političke stranke, u ovom slučaju A–SDA ZDK, obračunavaju sa novinarima upotrebom sile ili online nasiljem, zloupotrebljavajući političku moć i kršeći temeljne principe slobode medija i sigurnosti novinara”, navodi se u saopštenju BH novinara.

Zbog činjenica da se novinari JP RTV Zenica i drugih medija duži vremenski period suočavaju sa političkim pritiscima i prijetnjama visokih dužnosnika političkih partija gradske i kantonalne vlasti koji ne biraju sredstva kako bi medije stavili pod političku kontrolu, a novinare “uvukli” u obračune suprostavljenih političkih opcija, BH novinari su zeničke političke lidere upozorili na to da je u demokratskim društvima neprihvatljivo ograničavanje medijskih sloboda i kršenje novinarskih prava, zaštićenih po svim međunarodnim i domaćim zakonima i propisima, uključujući i Ustav BiH.

Prema pisanju zeničkih medija, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović osudio je ovaj napad, dok je iz stranke A-SDA saopšteno da fizičkog napada na novinara Gluhića nije bilo.

BH novinari će o prijetnjama i fizičkom napadu na novinara Sinana Gluhića obavijestiti Evropsku federaciju novinara i druge međunarodne organizacije za zaštitu i sigurnost novinara.

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.