Novinarima onemogućeno praćenje sjednice Gradskog vijeća u Zenici

Novinarima onemogućeno praćenje sjednice Gradskog vijeća u Zenici

Novinarima onemogućeno praćenje sjednice Gradskog vijeća u Zenici

Foto: Zenicablog

Novinarima pojedinih medija onemogućeno je praćenje sjednice Gradskog vijeća u Zenici u četvrtak uz obrazloženje da prethodno nisu najavili dolazak, izjavio je Dino Pašalić, novinar Dnevnog avaza. Dodao je da su sjednici prisustvovali novinari iz RTV Zenica i Naša riječ, dok su vraćeni novinari Dnevnog avaza i Fene.

“Smatram nedopustivim da se sprečavaju novinari u obavljanju svoje dužnosti i tako onemogućava da javnost sazna šta se dešava na sjednici. Novinari se u svakodnevnoj praksi susreću s događajima koji traže najavu dolaska i poštuju je, baš kao što bi učinili i za sjednicu Gradskog vijeća. Međutim, nikome od nas u pozivu nije sugerirano da se treba najaviti, pa ostaje misterija kako su za to znali samo pojedini mediji”, rekao je Pašalić.

Kaže da se praksa najave dolaska uvela dok je Vijećem predsjedavao Goran Bulajić, ali da se nije poštovala, posebno jer u Zenici postoje i dopisništva medija koji imaju više novinara, pa je nemoguće imenom i prezimenom unaprijed najaviti ko će tog dana pratiti Vijeće.

“Tako da, novinari su bez najave dolazili i pratili Vijeće, a ta praksa nastavljena je i sa dolaskom Diane Bešić kao predsjedavajuće. Interesantno, najednom je došlo do promjene o kojoj niko nije obaviješten, pardon, osim dva medija”, rekao je Pašalić.

Povodom toga Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima jučer su poslali pismo Fuadu Kasumoviću, gradonačelniku Zenice i Azri Hajdarević, sekretarici Gradskog vijeća, u kojem su zatražili od Kabineta gradonačelnika i stručnih službi Gradskog vijeća Zenice da omoguće svim novinarima praćenje rada ovih javnih institucija na jednak i nediskriminatoran način.

“Protivno je demokratskoj praksi i pravu na slobodu izražavanja, informisanja, jednom broju  novinara i medija da se omogući a drugima zabrani ulazak ... uz obrazloženje kako 'nisu dan ranije najavili svoj dolazak'”, navedeno je u pismu.

U pismu se naglašava kako je nedopustiva praksa u demokratskim društvima da se novinarima zabranjuje prisustvo sjednicama i praćenje rasprave o pitanjima od javnog značaja. Na dnevnom redu sjednice bila je, između ostalog, i rasprava o nacrtu budžeta Grada Zenice za 2020. godinu i poslovanju javnih preduzeća koja se finansiraju iz budžeta grada.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.