Apple: Dugo najavljivana aplikacija "News" stiže na tržište

Apple: Dugo najavljivana aplikacija "News" stiže na tržište

Apple: Dugo najavljivana aplikacija "News" stiže na tržište

Apple je odlučio postati važan dio navike pristupa vijestima svojih klijenata. Kompanija će krajem mjeseca na tržište plasirati dugo najavljivanu aplikaciju "News" za korisnike iPhonea i iPada.

Foto: Mashable

News će funkcionirati slično Flipboardu i drugim aplikacijama za prikuplanje vijesti: korisnik prvo izabere najmanje tri interesne teme, nakon čega se kreira feed koji je dizajniran poput interaktivnog magazina. Aplikacija će nakon toga "pamtiti" koju vrstu članaka preferirate, te će vam davati preporuke za nove slične vijesti kojima možete pristupiti. 

Također, bit će otvorena mogućnost lajkanja i dijeljenja sadržaja, kao i snimanja onih članaka koje korisnik može pročitati i dok nije na mreži. Aplikacija News je dio besplatne nadogradnje operativnog sistema koju Apple provodi, tako da će milioni uređaja novu aplikaciju imati na svome početnom zaslonu, bez potrebe da je naknadno skidaju s interneta.

Apple je već potpisao ugovore sa više od 50 izdavača čije će vijesti biti dostupne putem aplikacije, a neki od njih su i The New York Times, Wenner Media, The Washington Post, Reuters, CNN, Mashable, Hearst i drugi.

Izvor: Mashable, ReCode