10 alata za praćenje vijesti na webu

10 alata za praćenje vijesti na webu

Svaki novinar zna da je praćenje rada drugih medija i novinara dio svakodnevnog posla. U posljednjih nekoliko godina, kreiran je niz aplikacija koje ovaj zadatak čine lakšim i zabavnijim, a možete ih koristiti i da testirate izgled i kvalitet vlastitog novinarskog rada. Evo liste od 10 aplikacija koju je za lakše praćenje i prikupljanje vijesti sastavio portal Journalism.co.uk.

1. ZITE
 
Zite svojim korisnicima omogućava da kreiraju personalizirani magazin sastavljen od vijesti ljudi koje prate na društvenim mrežama (Twitter, Google Reader, Pocket, Delicio.us). Potom možete izabrati područja koja vas interesuju i Zite će vam ponuditi sadržaje za koje možda niste ni znali da postoje. Algoritam ove aplikacije napravljen je tako da što je duže koristiti, ona će bolje znati što vas zanima.
 
 
 
Flipboard je "društveni magazin" koji povezuje vaše naloge sa društvenih mreža. Ovome možete dodati web sajtove koje želite pratiti i onda po kategorijama listati sadržaje kombinovane i lijepo organizirane u obliku novinskih članaka.
 
 
Google Currents omogućava da na mobilnim uređajima pratite omiljene izvore vijesti i RSS feed iz Google Readera u grafički privlačnijem obliku. Aplikacija je dostupna i za Android i za iOS korisnike.
 
 
Taptu se reklamira kao "DJ za vaše vijesti" - ova aplikacija, koju možete koristiti na desktop računaru i mobilnim uređajima, miješa blogove, web sajtove i vijesti sa društvenih mreža i proizvodi specifičan mix vijesti.
 
 
Pulse vaše omiljene web sajtove "transformira u šareni interaktivni mozaik". Korisnici mogu za praćenje izabrati izvore iz ponuđenog kataloga, a aplikacija je i dobar način praćenja video sadržaja.
 
 
Personalizirani servis za prikupljanje vijesti, News360 povezuje vaše naloge sa različitih društvenih mreža i omogućava "da vidite vijesti 'u 360 stepeni'", upoređujući kako o određenim dešavanjima izvještavaju različiti mediji.  
 
 
RSS reader za browser sa veoma korisnim filterima koji vam dozvoljavaju da, recimo, iz vijesti određenog izvora, isključite "sport" ili neku drugu kategoriju i tako prilagodite vijesti svojim interestima. 
 
 
RSS reader za browser organiziran po principu "traps" (zamke) za različite teme - korisnik kreira "traps" unoseći različite ključne riječi, nakon čega ih aplikacija spašava i ažurira novim vijestima koje odgovaraju zadanim parametrima.
 
 
RSS aplikacija koja može kombinovati Google Reader, Fever i Readability. Ukoliko u svoje vijesti ne želite uključivati društvene mreže, ova aplikacija je za vas.
 
10. NIIIWS
 
Aplikacija za iPad koja prati samo vijesti mainstream medijskih kuća i zbog toga je odličan način praćenja udarnih vijesti.
 
 
Tekst "Ten seriously smart RSS readers, social magazines and aggregator apps" (Sarah Marshall) je objavljen na portalu Journalism.co.uk. Kompletan članak možete pročitati ovdje.